вівторок, 07 серпня 2007 11:36

Виявлено найбільше злиття галактик (ФОТО)

За допомогою телескопа "Спітцер" астрономи виявили чотири великі галактики, що зливаються в одну гігантську, яка буде приблизно вдесятеро більша за Чумацький Шлях. Це найбільше злиття галактик з тих, що коли-небудь спостерігалися, повідомляється в прес-релізі Гарвард-Смітсоновського астрофізичного центру Злиття, або зіткнення галактик — звичайне явище у Всесвіті. Галактики, що близько одна до одної, гравітаційно взаємодіють і в деяких випадках можуть з"єднуватися в одну, на що потрібно близько мільйона років. Передбачається, наприклад, що через п"ять мільярдів років наш Чумацький Шлях зіллється з галактикою Андромеди. Зіткнень зірок при цьому, як правило, не відбувається, оскільки відстані між ними дуже великі.

Злиття однієї великої галактики з декількома малими неодноразово спостерігалися і добре описані. Відомі також випадки злиття двох однакових за розміром галактик, проте об"єднання відразу чотирьох крупних галактик (три мають приблизно той самий розмір, що і Чумацький Шлях, одна - в тричі більша) ще жодного разу не було зафіксоване.

Чотири яскраві точки в центрі — галактики, що поступово зливаються в одну.

 

Астрономи виявили четвірку, досліджуючи за допомогою "Спітцера" віддалене скупчення галактик під номером CL0958 4702. Скупчення віддалене від нас на п"ять мільярдів світлових років, так що фактично злиття давно відбулося і, як це часто буває в подібних дослідженнях, учені спостерігають за подіями минулого.

У інфрачервоному спектрі був виявлений незвично великий шлейф світла, в який входили чотири еліптичні галактики. Подальші дослідження за допомогою "Спітцера" й інших телескопів дозволили встановити, що решту світла складають мільярди зірок, "викинутих" із галактик при зіткненні. Надалі половина цих зірок буде втягнута в нову галактику. Галактики, що зливаються, позбавлені міжзоряного газу, тому утворення зірок не відбувається. Нова галактика складатиметься тільки зі старих зірок, але, не зважаючи на це, стане однією з найбільших галактик у Всесвіті, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Виявлено найбільше злиття галактик (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути