понеділок, 26 березня 2007 09:48

Виставка ілюстратора підпільних видань УПА відкрилася в Івано-Франківську

У Івано-Франківському музеї визвольної боротьби відкрилася виставка художника-графіка, ілюстратора підпільних видань Української повстанської армії Ніла Хасевича.

На виставці представлено ілюстровані листівки, карикатури, які займали особливе місце в українському підпіллі.

Хасевич висміював сталінський режим, його твори поширювали інформацію про справжнє обличчя радянської влади, про насильницьку колективізацію, виселення українців, злочини енкаведистів, популяризували озброєну боротьбу українського підпілля.

Художня спадщина Ніла Хасевича налічує понад 150 дереворитів, які видали в США у двох альбомах 1950 і 1952 років: "Волинь у боротьбі" і "Графіка в бункерах УПА".

Ніл Хасевич народився 25 листопада 1905 року в з.Дюксин Рівненської області у сім"ї сільського диякона. Малярні і графічні роботи Хасевича у післявоєнний час бачили жителі Праги, Варшави, Берліна. Його роботи експонувалися на міжнародних виставках в Лос-Анджелесі і Чикаго.

Значним досягненням художника став вихід альбому Книжкові знаки Ніла Хасевича 1939 р. у Варшаві. В УПА він очолював політико-пропагандистську ланку групи військ УПА-Північ, керував друкарнею повстанців, редагував газету "До зброї". Як художник оформляв сатиричні журнали "Український перець" і "Хрін", пише  Корреспондент.net.


Зараз ви читаєте новину «Виставка ілюстратора підпільних видань УПА відкрилася в Івано-Франківську ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути