Ексклюзиви
вівторок, 12 лютого 2008 10:15

Винним у теракті 11 вересня загрожує страта

Винним у теракті 11 вересня загрожує страта
Військові прокурори вимагатимуть страти для шістьох в"язнів спецтюрми в Гуантанамо, суд над якими проходитиме у військовій комісії, створеній Білим домом у листопаді 2001 року.

Комісія засідатиме у великому наметі в секторі бази, що називається Кемп Джастіс (Табір Правосуддя).

Перед комісією з"явиться Халід Шейх Мохаммед, який зізнався в тому, що 1996 року представив Усамі бін Ладену план нападу на США за допомогоювикрадених літаків і згодом координував операцію. Йому інкримінується також низка інших злочинів, зокрема вибух у підземному гаражі Усесвітнього торгового центру в 1993 році.

Шейх Мохаммед був одним з 15 найбільш значущих затриманих, які довгий час утримувалися в таємних в"язницях ЦРУ і були переведені в Гуантанамо в 2006 році. Він також входить до числа трьох полонених, які, наскільки відомо, піддавалися тортурам водою, тобто імітації втоплення.

Серед інших обвинувачених - його племінник Алі Абдель Азиз Алі, відомий також як Аммар Балучи. Його звинувачують у тому, що він допомагав дядькові готувати операцію.

Звинувачення також пред"явлені помічникові Шейха Мохаммеда Мустафі Ахмеду Хавсаві, Рамзі Бінальшибху, який нібито забезпечував зв"язок між викрадачами і керівництвом "Аль-Каїди", Валіду бін Атташу, відомому також як Халлад і обвинуваченого в тому, що він підбирав і навчав деяких із викрадачів літаків, а також Мохаммеду Кахтані, якого власті вважають двадцятим викрадачем.

Кахтані відмовили в американській візі, внаслідок чого, як вважає слідство, в операції 11 вересня 2001 року брали участь 19 чоловік, а не 20, як планувалося, повідомляє Корресподент.net.
Зараз ви читаєте новину «Винним у теракті 11 вересня загрожує страта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути