середа, 12 вересня 2007 16:18

Винайшли технологію безкоштовного мобільного зв"язку

Шведська фірма TerraNet випробовує нову технологію, яка дозволяє дзвонити з одного мобільного телефону на іншій безпосередньо без використання базової станції і, крім того, безкоштовно.

Співробітники фірми сподіваються, що ця технологія дозволить значно поліпшити систему зв"язку в країнах, що розвиваються, особливо у віддалених сільських районах і пустелях.

Зараз ця система випробовується в Танзанії і Еквадорі.

Засновник TerraNet Андерс Карліус сказав, що ідея такого телефону з"явилася у нього, коли він був на сафарі в Танзанії в 2002 році. Він раптом виявив, що через відсутність базової станції він не міг подзвонити своїм друзям, які їхали в іншому джипі за декілька метрів від нього.

Радіус розповсюдження сигналу від кожного телефону фірми TerraNet складає один кілометр. Крім того, він служить як передавальний пристрій для дзвінків з інших телефонів, завдяки чому мережа розширюється.

Зараз ця технологія доступна тільки користувачам телефонів TerraNet, але скоро всі мобільники зможуть підключатися до цієї системи, і нинішня модель мобільного зв"язку поступово відімре.

Більшість крупних телефонних компаній з підозрою віднеслися до нової ідеї і намагаються переконати користувачів, що технологія TerraNet неефективна.

Андерс Карліус сказав, що компанія Ericsson, що проводить мобільні телефони, вклала близько 6 млн доларів в його фірму, і це свідчить про те, що у нової системи є майбутнє, пишуть Вісті Науки.

Зараз ви читаєте новину «Винайшли технологію безкоштовного мобільного зв"язку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути