середа, 19 лютого 2020 15:08

Використання інноваційної бездимної продукції - шанс знизити шкоду від куріння - вчені

Використання інноваційної бездимної продукції - шанс знизити шкоду від куріння - вчені
Тільки близько 30% тих, хто кинув палити не повертаються до цієї звички протягом року. Фото: ТСН

Все більше лікарів та експертів у сфері громадського здоров'я в ситуації, коли людина не хоче або не може відмовитися від куріння, схиляються до підтримки зменшення шкоди від куріння за допомогою використання інноваційної бездимної продукції.

Така теза була висловлена в ході конференції "Зниження шкоди неінфекційних захворювань", що відбулася в лютому в Парижі, пише "Інтерфакс-Україна".

Провідні вчені, які вивчають вплив вживання тютюну на здоров'я людини, погодилися з концепцією harm reduction (зменшення шкоди), яка передбачає вживання нікотину з менш негативним ефектом на здоров'я курців у порівнянні з продовженням паління. Йдеться в першу чергу про відмову від традиційних сигарет.

"Як ми можемо запобігти сотні мільйонів смертей в цьому столітті? Я думаю, що потрібно знайти хороші способи доставки нікотину курцям, використовуючи сучасні технології, сучасні пристрої, щоб допомогти курцям кинути палити", - вважає професор Школи громадського здоров'я університету Тель Авіва Лаура Розен ( Laura Rosen).

За її словами, тільки близько 30% тих, хто кинув палити не повертаються до цієї звички протягом року, а фактично відмовитися від куріння може всього близько 20% курців.

"Нікотин - це речовина, що викликає звикання, він несе ризики, які тим не менше не можна порівнювати з ризиками від інших токсичних речовин, які курці вдихають кожного разу, коли курять сигарету", - відзначає директор з наукової роботи PMI Гізель Бейкер (Gizelle Baker).

Бейкер вважає, що сучасна наука і промисловість можуть запропонувати "менш шкідливі продукти курцям, які продовжують палити в якості ритуалу". "Якщо ми можемо дати їм щось, що менш шкідливо для здоров'я, ніж сигарета, тоді ми можемо зменшити кількість захворювань, пов'язаних з курінням", - підкреслила вона.

Експерт з онкології Пітер Харпер (Peter Harper) упевнений, що "зниження шкоди, прийняття того, що ви робите, спроба зробити це безпечніше - це невід'ємна частина сучасного життя".

"Люди часто ведуть неправильний спосіб життя, не дивлячись на те, що знають про його негативні наслідки для здоров'я. Тому часто навіть при хронічній обструктивній хворобі дихальних шляхів хворі продовжують курити. Пацієнти з діабетом знають, що вони повинні скинути 10 кілограмів, але вони продовжують не втрачати вагу і їдять нездорову їжу. Пацієнти з хворобами серця продовжують вести неактивний спосіб життя і вживають нездорову їжу. Таким чином, необхідність зміни способу життя ясна і лікарю, і пацієнту, але пацієнти як і раніше не хочуть міняти свою поведінку", - сказав він.

Дослідження поведінки курців показали, що до 80% людей, що палять сигарети, повертаються до цієї звички навіть після перерв і спроб кинути куріння. При цьому експерти відзначають, що спроби вплинути на поведінку курців за допомогою підвищення цін або обмеження доступу до тютюнової продукції не призводить до скорочення кількості курців.

За даними ВООЗ, в даний час в світі близько 1,1 млрд курців. Згідно з результатами глобального соцдослідження, проведеного компанією Povaddo в квітні-травні 2019 року, 68% курців готові перейти з традиційних сигарет на альтернативну тютюнову продукцію, яка є менш шкідливою для їхнього здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Використання інноваційної бездимної продукції - шанс знизити шкоду від куріння - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути