понеділок, 09 червня 2008 21:00

Відомий тележурналіст звинуватив Білий Дім в тиску на ЗМІ

Легендарний американський тележурналіст Ден Разер, який пропрацював майже чверть століття в ефірі телекомпанії Сі-бі-ес, звинуватив адміністрацію президента США Джорджа Буша в тиску на журналістів і власників ЗМІ.

"Президентська адміністрація стала майстернішою в тому, як вона заносить над головами журналістів загрозу "допуску", маючи на увазі, що у разі дуже жорстких питань або дуже великої їх кількості ви більше не отримаєте інтерв"ю з високопоставленими членами адміністрації, не кажучи про президента", - заявив Разер в доповіді, представленій на національній конференції, про реформи ЗМІ в Міннеаполісі (штат Міннесота).

Призвавши колег-журналістів "бути напоготові і бачити, де, коли і як наші новинні ЗМІ підкоряються незаконному урядовому впливу", Разер повідомив, що власники американських ЗМІ сьогодні часто не володіють необхідною мужністю і бояться втратити медіа-бізнес.

"Якісні і чесні новини починаються з власника, у якого є мужність. У новинній організації, де у власника є така мужність, є стимул ставити жорсткі питання", - заявив тележурналіст в доповіді, повний текст якої розповсюдив оргкомітет форуму.

Нагадавши, що під час республіканської адміністрації президента США Річарда Ніксона він сам працював в пресс-пулі Білого дому, Разер повідомив, що на керівників його телекомпанії вже тоді чинили тиск.

"Тільки через багато років я дізнався про те, наприклад, факти, що Білий дім Никсона під час Уотергейту тиснув на моїх тодішніх начальників, щоб я скорочував свої матеріали, щоб мене зняли з репортажу і так далі", - повідомив Разер, підкресливши, що у той час керівництво його телекомпанії "приймало удар на себе" і дозволило йому працювати, щоб "публіка була інформована".

За словами тележурналіста, сьогодні ситуація в США змінилася.

"За останніх 25 років найбільші і найважливіші новинні організації Америки стали жертвою одного злиття за іншим, дійшовши до крапки, коли сьогодні вони стали крихітними частинами незрівняно обширніших корпоративних структур, чий основний бізнес не має нічого спільного з новинами", - сказав Разер.

Він додав, що компанії-власники ЗМІ при цьому постійно залежать від вирішень американського уряду по сотнях питань, що стосуються їх головних "бізнес-інтересов".

"У нинішній моделі корпоративного володіння новинами просто немає місця для виробництва хороших і цінних новин", - підкреслив журналіст, повідомивши, що переконатися в цьому може кожен, хто включає сьогодні телевізор в США.

За його словами, на сьогоднішньому американському телебаченні "політичний аналіз зведений до рівня поєдинків в студії за принципом "хто кого перекричить" між політичним упередженими учасниками", при цьому "цінний час і ресурси розтрачуються на матеріали, що представляють так званий людський інтерес, - розповіді про знаменитості, сенсаційні судові процеси і плітки".

Місцеві новини повсюдно слідують відомому принципу, що "кров - це завжди новина", додав Разер.

Відзначивши, що "хороші, якісні і чесні новини вимагають витрат і таланту", а це "дорого і позначається на прибутку", тележурналіст повідомив, що сьогоднішні власники медіа-бізнесу в США перестали випускати якісну новинну продукцію.

"Якісні новини не завжди означають хороший бізнес - цього бояться і такий страх проникає майже в кожну новинну редакцію в наший країні", - заявив він.

Разер в 2006 році покинув телекомпанію Сі-бі-ес після скандалу, викликаного тим, що вона звинуватила Буша в ухиленні від військовій службі у В"єтнамі на підставі документів, що виявилися згодом підробкою.

Минулого року Разер порушив судовий позов на 70 мільйонів доларів проти президента і генерального директора Сі-бі-ес, а також головного редактора служби новин телекомпанії.

У тексті свого 32-сторінкового позову Разер звинуватив їх в тому, що його штучно зробили головним винуватцем скандалу, і що керівники телекомпанії хотіли таким чином "заспокоїти Білий дім", оскільки скандальна передача "упустила Сі-бі-ес в очах адміністрації Буша".

Керівництво Сі-бі-ес не визнає звинувачень Разера і вважає цей судовий позов позбавленим яких-небудь підстав, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Відомий тележурналіст звинуватив Білий Дім в тиску на ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути