середа, 20 лютого 2008 13:44

Верховний суд захистив Буша від звинувачень у порушенні конституції

19 лютого Верховний суд США відмовився розглядати позов по звинуваченню адміністрації Джорджа Буша в порушенні Конституції при прослуховуванні телефонних переговорів на території Америки без дозволу суду після терактів 11 вересня, повідомляє агентство AP. Позов, поданий Американським союзом громадянських свобод (American Civil Liberties Union), був знехтуваний без пояснення причин.

"Я обурений, що суд не помічає дії президента. Ми вважаємо, що визначати допустимі межі дій повинна не тільки виконавча влада", - сказав Джаміль Джаффер, директор національного проекту безпеки Союзу.

У грудні 2005 року газета New York Times повідомила, що Джордж Буш дозволив Агентству національної безпеки США (National Security Agency) без санкції суду прослуховувати міжнародні переговори і проглядати кореспонденцію американців і іноземців, що знаходяться на території країни. Публікація викликала обурення і стала приводом для ряду судових позовів.

У серпні 2006 року окружний суд Детройта ухвалив, що програма таємного прослуховування телефонних розмов порушує Конституцію США, але окружний апеляційний суд відхилив звинувачення за недоліком доказів. Адміністрація Буша відмовилася передати інформацію про програму, що суворо охоронялася. У грудні 2006 року Міністерство юстиції США почало внутрішнє розслідування власної діяльності, якою воно займалося в рамках програми по стеженню за громадянами США.

Активісти Американського союзу громадянських свобод наполягають на розгляді позову і вважають, що адміністрація Буша може у будь-який момент відновити моніторинг повідомлень і прослуховування телефонних переговорів без дозволу суду, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Верховний суд захистив Буша від звинувачень у порушенні конституції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути