Ексклюзиви
понеділок, 14 січня 2008 12:03

Великобританія готувала переворот у Італії, якби до влади прийшли комуністи

Власті Великобританії мали намір підтримати державний переворот у Італії в 1976 році, якби до влади в результаті парламентських виборів прийшли комуністи. Про це стало відомо з розсекречених документів, виявлених італійським дослідником в Британському державному архіві, повідомляє в понеділок, 14 січня, британське видання The Times. Самі документи напередодні були опубліковані в італійському виданні La Repubblica.

У листуванні між міністерством закордонних справ Великобританії, тодішнім держсекретарем США Генрі Киссинджером, європейськими чиновниками в Брюсселі та Ватиканом висловлювалася крайня стурбованість з приводу можливого приходу до влади в Італії компартії.

"Переворот по самій своїй природі часто відбувається несподівано, але теоретично йому можна сприяти", - йдеться в аналітичному документі відділу планування британського зовнішньополітичного відомства. Він датований 6 травня 1976 року і озаглавлений "Дії на підтримку державного перевороту або іншої підривної акції". "Ініціатива перевороту, імовірно, може виходити від правого крила армії та поліції", - вважали в міністерстві закордонних справ Великобританії. За оцінкою британського уряду, входження комуністів у італійський кабінет міністрів мало б катастрофічні наслідки для НАТО і Європейського економічного співтовариства, членом яких була Італія.

У Лондоні також обговорювалися варіанти фінансування італійських партій, що протистоять комуністам, і підтримка інформаційної кампанії проти компартії.

В неділю, 13 січня, в інтерв"ю газеті The Times сер Гай Міллард (Guy Millard), який був британським послом в Римі в 1974-1976 роках, заявив, що нічого не знав про змову. "Я ніколи не думав, що комуністи можуть виграти вибори, оскільки італійці побоювалися погіршення відносин з американцями, - підкреслив він. - Можливо, ЦРУ щось і планувало". США, як повідомляє британське видання, вже мали на той час в Італії розгалужену мережу агентів для запобігання приходу до влади там комуністів.

На парламентських виборах в Італії, що відбулися 20 червня 1976 року, компартія посіла друге місце, набравши 34,37 відсотка голосів. Вона поступилася "Християнсько-демократичній партії" трохи більше ніж чотирьма відсотками в нижній палаті парламенту і трохи більше ніж п"ятьма - у верхній, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Великобританія готувала переворот у Італії, якби до влади прийшли комуністи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути