середа, 05 березня 2008 08:35

Вчені виявили дві раніше невідомих властивості золота

Фізики з Інституту технологій штату Джорджія (США) повідомили про виявлення двох раніше невідомих властивостей золота, які дорогоцінний метал виявляє на мікроскопічному рівні. У масштабі "ньютонівської фізики" ці властивості відсутні, говорять вчені.

По-перше, фахівці виявили, що під впливом електричного поля найтонший шар золота здатен змінювати свою молекулярну структуру із тривимірної до пласкої, після ж відключення поля, структура знову ставала тривимірною.

Також виявлено, що у випадку впливу електричного поля на охолоджену поверхню із золотим напилюванням, нанокластери дорогоцінного метала здатні проводити каталітичне окислювання, перетворюючи оксид вуглецю СО на вуглекислий газ СО2.

По-друге, дослідники виявили, що наноструктури золота, при їхньому окислюванні, набувають магнетичних властивостей, більше того, при нарощуванні золотої нанотрубки до певної межі вона виступає, як провідник електричного струму, а понад цю межу - як ізолятор. За словами вчених, вперше вдалося створити умови, у яких той самий метал виступає і як провідник і як ізолятор струму.

Фізики з Інституту технологій говорять, що в найближчому майбутньому виявлені властивості знайдуть своє застосування в промисловості, особливо в електронній, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Вчені виявили дві раніше невідомих властивості золота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути