понеділок, 02 квітня 2007 16:36

Вчені виростили серцевий клапан зі стовбурової клітини

Британським ученим вперше вдалося відтворити частину людського серця на основі стволової клітини. Як заявив кардіохірург Магді Якуб, що очолює групу дослідників, лікарі вже через три роки зможуть використовувати штучно вирощені частини серця, а саме, серцевий клапан, для трансплантації.

Дослідження в британській клініці Harefield велися близько 10 років. В результаті група учених, що складається з фізиків, молекулярщиків, фармакологів і лікарів, отримала тканину, яка діє так само, як серцевий клапан. Нагадаємо, основна властивість стволових клітин полягає в тому, що вони можуть трансформуватися і виконувати функції інших різновидів кліток.

Ще через 10 років, можливо, люди навчаться створювати за допомогою стволових клітин серце цілком, заявив Магді Якуб. За його словами, це украй амбітне, але здійсниме завдання.

Експерти називають досягнення британських дослідників колосальним кроком в розвитку трансплантології. Раніше вченим вдалося штучно створити сухожилля, хрящі, жовчний і сечовий міхури. Проте ці органи не володіють такою складною структурою як тканини, з яких складається серце.

До кінця року британці повинні протестувати життєздатність штучних частин серця. Для початку їх пробуватимуть пересаджувати тваринам.

У 2004 році від захворювань серця померли 200 тисяч британців. При цьому в 2003 році приблизно 10 тисячам була потрібна заміна серцевих клапанів. За оцінками фахівців, до 2010 року, у всьому світі цієї операції потребуватимуть 600 тисяч чоловік, повідомляє Newsru.
Зараз ви читаєте новину «Вчені виростили серцевий клапан зі стовбурової клітини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути