середа, 05 березня 2008 11:11

Вчені спростували думку про цілющі властивості аромотерапії

Вчені спростували думку про цілющі властивості аромотерапії

Одне з найдокладніших досліджень впливу ароматерапії на здоров"ї провели учені Державного університету штату Огайо (США). Вони довели, що один з двох популярних ароматів, які рекламуються практиками нетрадиційної медицини, - лимон - дійсно діє позитивно на настрій, а лаванда не має ніякого ефекту для людських емоцій.


Проте ні лимон, ні лаванда при вдиханні їх запаху не показали ніякого підвищення імунітету серед учасників експерименту, і при цьому ароматичні склади не зменшували біль або фізико-психологічну напругу. В деяких випадках, навіть дистильована вода як плацебо більше допомогла організму, ніж лаванда, встановили експерти.

У останні десятиліття ароматерапія широко використовується як засіб психологічної релаксації, але, за словами фахівців, немає ніяких наукових доказів медичної дії масел і ароматів на самопочуття. Медики перевірили артеріальний тиск, серцебиття і зразки крові, узяті у добровольців після експерименту.

Кров була проаналізована для змін в декількох біохімічних маркерах, які сигналізують дію на імунну і ендокринну систему, включаючи рівні інтерлейкіну-10, цитокіну і гормони напруги, типу кортизолу і артеренолу. Тоді як масло з лимона покращувало настрій, лавандове масло не допомагало активувати позитивні емоції, і жоден аромат врлинув на біохімічні маркери, повідомляють лікарі, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Вчені спростували думку про цілющі властивості аромотерапії ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути