вівторок, 30 березня 2010 16:46

Вчені навчилися позбавляти людей здатності розрізняти добро і зло

Вчені навчилися позбавляти людей здатності розрізняти добро і зло

Вчені виявили, що людина втрачає здатність розрізняти моральні категорії, якщо порушити діяльність правого скронево-тім"яного вузлу головного мозку (за правим вухом і трохи вище).

У ході експериментів вчені з Массачусетського технологічного інституту (США) "відключили" цю ділянку у добровольців за допомогою магнітного поля, прикладеного до шкіри голови, після чого запропонували їм просту головоломку на тему моральності.

"Дівчина на ім"я Грейс і її подруга здійснюють екскурсію по хімічному заводу і зупиняються біля кавоварки. Подруга просить принести каву з цукром. На контейнері з цукром висить позначка "отрута" (насправді там солодкий порошок, але Грейс про це не знає). Грейс бачить це, проте додає "отруту" в каву подруги. Подрузі, зрозуміло, нічого не робиться", - йшлося в задачі.

Учасників експерименту попросили оцінити дії Грейс і її подруги за семибальною шкалою (1 - дії, що підпадають під абсолютну моральну заборону; 7 - дії, абсолютно допустимі з моральної точки зору). Спочатку вони приймали рішення після того, як протягом 25 хвилин магнітні імпульси порушували роботу їхніх "моральних центрів", а потім - під час коротких сплесків магнітних перешкод.

В обох випадках порушення нормальної нейронної активності правого скронево-тім"яного вузла призводило до того, що всі учасники експерименту виправдовували Грейс, адже ніякої шкоди не було завдано. Контрольна група - усі як один - назвали дії Грейс неприпустимими, адже вона мала намір завдати шкоди подрузі.

Результати дослідження опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Вчені навчилися позбавляти людей здатності розрізняти добро і зло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути