Ексклюзиви
пʼятниця, 27 червня 2008 09:57

В Зімбабве розпочався другий тур президентських виборів

В Зімбабве розпочався другий тур президентських виборів
В Зімбабве розпочався другий тур виборів президента країни, повідомляє AFP. На цей пост претендують Роберт Мугабе, який очолює Зімбабве в цілому 28 років і лідер опозиції, глава Руху за демократичні зміни (MDC) Морган Тсвангіраї.

Перший тур президентських виборів пройшов одночасно з парламентськими в кінці березня 2008 року. Результати парламентських виборів оповістили досить оперативно - за підсумками підрахунку голосів, більше половини місць в законодавчому зібрані Зімбабве отримали опозиціонери з MDC, 110 з 210 місць. Партія Мугабе ZANU-PF залишилася в меншості. Підрахунок голосів на виборах президента тривав більше місяця. За його підсумками з незначною перевагою переміг опозиціонер Тсвангіраї, на другому місці опинився Мугабе. Через те, що Тсвангіраї не вдалося набрати більше половини голосів, був призначений другий тур виборів.

Після голосування влада Зімбабве почала активні репресії проти співвітчизників, що підтримують опозицію. Десятки прихильників MDC були убиті, тисячам довелося покинути свої домівки через погрози. Самого Тсвангіраї кілька разів заарештовували, сотні його однопартійців були затримані. Сам Мугабе неодноразово заявляв, що не дозволить демократам відібрати у нього владу і у разі поразки на виборах він, за допомогою ветеранів війни за незалежність, розв"яже в країні справжню війну.

Багато спостерігачів схильні вважати вибори простою формальністю і впевнені, що більшість країн не визнають їхніх підсумків, оскільки населення боїться голосувати за Тсвангіраї через погрози з боку влади. Сам лідер опозиції заявив про вихід з президентської гонки за декілька днів до голосування, проте виборча комісія відмовилася зареєструвати відмову демократа від участі у виборах, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «В Зімбабве розпочався другий тур президентських виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути