субота, 29 березня 2008 12:08

В Зімбабве проходять вибори президента

В суботу в Зімбабве почалося голосування на виборах президента країни і депутатів парламенту.

Спостерігачі сходяться на думці, що 84-річний Роберт Мугабе, що очолює Зімбабве з моменту отримання незалежності в 1980 році, стане президентом ушосте, а правляча партія ЗАНУ-ПФ набере більшість місць у парламенті. Хоча передвиборчу кампанію Мугабе серйозно затьмарила економічна криза і масовий відхід із лав правлячої партії колишніх соратників президента.

Представники опозиції говорять, що влада готується підтасувати результати президентських виборів.

Президент попереджає, що "нещадно придушуватиме будь-які виступи протесту" у випадку, якщо такі стануться після президентських виборів. Напередодні голосування служби безпеки Зімбабве приведені в стан повної бойової готовності.

"Ми хочемо нагадати народу про те, що й озброєні сили, і служби безпеки перебувають у стані повної бойової готовності впродовж всього періоду виборів аж до оголошення їхніх офіційних результатів", - заявив керівник поліцейської служби Зімбабве Огастін Чихурі.

На президентських виборах Мугабе протистоять лідер партії Рух за демократичні зміни (РДЗ) Морган Цвангірай, який раніше очолював профспілковий рух, а також колишній міністр фінансів Сімба Маконі, тільки цього року виключений із ЗАНУ-ПФ за висунення власної кандидатури на президентську посаду.

У п"ятницю Мугабе, виступаючи перед своїми прихильниками, назвав РДЗ "маріонетками Лондона".

Опозиціонери говорять, що хочуть врятувати економіку Зімбабве. Через радикальні реформи останнього часу, таких як конфіскація земель у білих фермерів, ЄС і США ввели проти Хараре санкції. Економіка країни опинилася на межі колапсу. Населення живе в убогості, рівень безробіття - 80%, а інфляція давно побила всі можливі світові рекорди і складає 100 000%.

Опозиція звинуватила владу Зімбабве в намірі підтасувати результати президентських виборів. Генеральний секретар РДЗ Тендай Біті стверджує, що минулого тижня партія отримала документи, які свідчать про те, що влада розпорядилася надрукувати до виборів 9 млн бюлетенів, тоді як число зареєстрованих виборців в Зімбабве складає 5,9 млн людей.

Супротивники Мугабе також стверджують, що в деяких сільських районах не вистачає виборчих дільниць.

Крім того, не так давно влада наполягла на зміні процедури голосування, дозволивши присутність на дільницях поліцейських. А західні спостерігачі були позбавлені можливості бути присутнім при голосуванні, повідомляє Би-би-си.

Зараз ви читаєте новину «В Зімбабве проходять вибори президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути