четвер, 26 червня 2008 16:09

В українських СІЗО щороку помирає від 130 осіб

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова вважає, що органи прокуратури неефективно діють у запобіганні та розслідуванні фактів тортур з боку співробітників міліції та Департаменту з питань виконання покарань.

"Роль органів прокуратури в питаннях подолання тортур, оперативного розслідування є надзвичайно неефективною", - сказала вона, додавши при цьому, що судам, в свою чергу, "не вистачає мужності приймати жорсткі рішення" по відношенню до винних у такому ганебному явищі, як тортури.

Водночас Н. Карпачова зауважила, що за останні кілька років є певний позитив щодо зменшення динаміки застосування тортур до затриманих. "Але на сьогоднішній день статистика звернень до омбудсмана (з приводу тортур) не зменшується: в середньому близько 1300 звернень на рік ми отримуємо від осіб, що зазнали тортур, чи від їхніх родичів", - сказала Н.Карпачова.

На її переконання, основними причинами застосування міліцією тортур є непрофесіоналізм працівників і показники розкриття злочинів, які ще й досі існують у системі МВС, а також неможливість присутності адвоката з моменту затримання людини.

Разом з тим вона підтримала вимоги ООН до України щодо ліквідації кімнат для затриманих, які є у райвідділах міліції, оскільки саме там найбільше застосовують до людей незаконні методи впливу.

"Я цілком підтримую вимогу ООН, щоб кімнати для затриманих у міліції були закриті", - сказала Н.Карпачова. У той же час вона додала, що також виступає за зменшення терміну затримання люди із 72 до 48 годин.

Крім того, омбудсман висловила думку, що в Україні має бути створений превентивний незалежний орган з контролю для унеможливлення тортур, і "ми готові стати частиною такого механізму". Також, вважає Н.Карпачова, в Україні слід вивести із підпорядкування силових структур медичні заклади, які проводять експертизи, передавши їх у підпорядкування спеціально створеному держдепартаменту, щоб унеможливити вплив на отримання результату медичної експертизи.

Торкаючись теми смертності в слідчих ізоляторах, Н. Карпачова зауважила, що основними причинами такого неприпустимого становища є неналежне виконання посадових обов"язків персоналом СІЗО і тими, хто здійснює нагляд за ув"язненими.

Зокрема, як встановлено моніторингом Уповноваженого з прав людини, починаючи з 2004 року, в СІЗО щорічно помирає 130-135 осіб.

Виходячи з викладеного, Інститут омбудсмана України в черговий раз вимагає від керівництва Генеральної прокуратури, МВС, Держдепартаменту з питань виконання покарань невідкладно розробити програму усунення кричущих фактів, що призводять до брутального порушення прав людини, повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «В українських СІЗО щороку помирає від 130 осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути