Ексклюзиви
субота, 24 травня 2008 15:23

В Україні відсутній лабораторний контроль іноземних вакцин - експерт

Реальний лабораторний контроль іноземних вакцин в Україні практично відсутній, відзначають експерти.

Як заявив в коментарі тижневику "Дзеркало тижня" в суботу доктор біологічних наук, професор Олександр Васильєв, "за роки застосування вакцин, зокрема вакцин календаря щеплень, жодна з них не проходила лабораторний контроль якості при реєстрації, як того вимагає законодавство".

Державу гарантує безпека і якість вакцин, але не підкріплює свої гарантії практичними діями, затверджує А. Васильєв, який обіймає посаду директора ГП "Науково-експертний інститут лікарських засобів і виробів медичного призначення".

"Мільйони щеплень дітям України були зроблені вакцинами, що не проходили реєстраційний лабораторний контроль безпеки і якості", - заявив експерт.

На думку учених, перевірка вакцин в Україні носить формальний характер, оскільки все зводиться до контролю наданих виробником сертифікатів і перевірки дотримання вимог упаковки і маркіровки.

"Система контролю якості іммунобіопрепаратів побудована на підставі документальної перевірки сертифікатів якості виробників і в окремих випадках - вимог щодо упаковки, маркіровки, перевірки РН", - повідомив член комісії з реєстрації іммунобіопрепаратів, директор Інституту епідеміології і інфекційних хвороб Віктор Марієвський.

У той же час, за його словами, одним з основних предметів перевірки повинна стати дієвість препарату. "Контрольний орган, надаючи дозвіл на реалізацію іммунобіопрепаратів, перш за все повинен бути упевнений у відповідності основного показника - специфічній активності препарату, а вона-то на сьогоднішній день в Україні не перевіряється", - затверджує В.Марієвський.

Після оцінок експертів, державне підприємство "Центр імунобіологічних препаратів", яке, згідно документам Мінохоронздоров"я, зобов"язане здійснювати перевірки вакцин, не здатне перевіряти активність препаратів. "Устаткування лабораторії Центру імунобіологічних препаратів не дає можливості здійснювати контроль за таким показником", - констатував В.Марієвський, повідомляє Интерфакс-Украина.

Зараз ви читаєте новину «В Україні відсутній лабораторний контроль іноземних вакцин - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути