Ексклюзиви
вівторок, 03 грудня 2019 20:19

В Україні скасували державну монополію на виробництво спирту

В Україні скасували державну монополію на виробництво спирту
Рада підтримала законопроект №2300 про лібералізацію у сфері виробництва спирту. Фото: apteka

Парламент ухвалив у другому читанні і в цілому законопроект №2300 про лібералізацію у сфері виробництва спирту і скасував державну монополію на спиртову галузь.

За прийняття закону проголосували 284 депутатів, передає УНІАН.

Як зазначається, всі правки до другого читання були враховані.

"Ми внесли кілька надзвичайно важливих уточнень, які забезпечують прозоре виробництво спирту - це поправка про цілодобове відеоспостереження. Також врахована поправка про захист внутрішніх виробників, тобто, про обмеження імпорту", - сказав голова комітету Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Згідно з пояснювальною запискою, цей документ з 1 січня 2020 року скасовує державну монополію на виробництво спирту з метою вивести ринок спирту з тіні.

Зокрема, буде надана можливість суб'єктам господарювання будь-якої форми власності виробляти і продавати спирт, в тому числі на експорт, при наявності відповідної ліцензії. Обов'язкова умова для отримання ліцензії - установка цілодобового спостереження за місцем виробництва.

У той же час, закон вводить обмеження на імпорт спирту до 1 січня 2024 року - імпортувати зможуть тільки уповноважені Кабінетом Міністрів державні підприємства. Імпорт буде здійснюватися за ліцензією і не може перевищувати 10% обсягу виробництва спирту на підприємстві.

Крім того, відповідно до закону, виробляти алкогольні напої для реалізації на території України до 1 січня 2024 року можна буде зі спирту, який має статус українського товару відповідно до Митного кодексу.

Також закон до 1 липня 2021 року вводить зобов'язання щодо збереження робочих місць в розмірі 70% від штату на підприємствах, які підлягають приватизації. Закон набирає чинності з наступного дня після опублікування і вводиться в дію з 1 липня 2020 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я дотримав слово перед президентом". Верланов заявив, що надходження від "алкогольного" акцизу склали 100% від запланованих

В демонополізації виробництва спирту зацікавлені виробники горілки. В демонополизации производства спирта заинтересованы производители водки. Фото: Укрінформ

У скасуванні державної монополії на виробництво спирту зацікавлені виключно виробники горілки. Про це заявив кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський.

Зараз ви читаєте новину «В Україні скасували державну монополію на виробництво спирту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути