Ексклюзиви
середа, 25 лютого 2009 15:51

В Україні пройде друга хвиля скорочень працівників

В Україні пройде друга хвиля скорочень працівників

Від Нового року число компаній, що планують скоротити кількість співробітників, збільшилося удвічі. В умовах кризи найбільшою проблемою для українських компаній стала девальвація гривні.

Про це заявило 84% респондентів дослідження аудиторської компанії Ernst&Young, під час якого було опитано 107 компаній, що працюють у різних секторах економіки. Разом з нестабільністю гривні 66% опитаних зазнають проблем з платежами, а 54% визнають необхідність зниження операційних витрат.

80% компаній покладають надію на скорочення адмінвитрат

Натомість 27% опитаних компаній стверджують, що в IV кварталі 2008 року їхні об"єми продажів збільшились у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. "Практично всі ці компанії працюють у секторі роздрібної торгівлі і споживчих товарів. Більшість з них — це іноземні компанії", — уточнив менеджер відділу бізнес-консультування компанії Ernst&Young Роман Рябой.

У свою чергу українські компанії, пов"язані із будівельним сектором, стверджують, що головна проблема — відсутність ринку і брак коштів на фінансування власних об"єктів. "Основна проблема тих компаній, які мають свої виробничі потужності, базу проектів і генпідрядні організації, - відсутність покупців", - стверджує керівник відділу маркетингу і РR будівельно-інвестиційної компанії "Київ Житло Інвест" Володимир Германов. У такій ситуації компаніям доведеться скорочувати видатки на адміністративні витрати і персонал.

У ситуації, що склалася, українські компанії шукають нові шляхи оптимізації витрат. Якщо ще в листопаді минулого року, коли Ernst&Young проводила аналогічне дослідження, 12% опитаних компаній не збиралися вживати спеціальні заходи з боротьби з кризою, то в лютому 2009 року кількість "сміливців" скоротилася до 1%. Більшість компаній (80%) покладають надію на скорочення адміністративних витрат. Скорочувати ж персонал готові вже 47% компаній у порівнянні з 28% минулого року. При цьому в порівнянні з листопадом у списку з"явилася графа "скорочення заробітної плати". Цей захід готові застосувати 35% опитаних. "Компанії усвідомили важливість цих заходів. Ті, хто не скоротив витрати минулого року, зазнали ще більших збитків", - пояснює голова правління ІК "Сократ" Андрій Снєгірьов.

Бюджет тепер планують у іноземній валюті

У зв"язку з нестабільністю національної валюти більшість компаній перейшли на планування бюджетів у іноземній валюті. Так, гривні довіряють тільки 34% опитаних компаній, при цьому євро і долар використовують 40% і 23% відповідно.

Друга хвиля звільнень торкнеться в основному співробітників компаній, що займаються наданням послуг, а також працівників фінансового сектору.

"Скорочення очікує на харчову й легку промисловості", – прогнозує директор рекрутингової компанії "Форсаж" Олена Грищук.

На думку фахівців, улітку кількість вакансій може незначно збільшитися.

"Зараз деякі співробітники змушені суміщати функції, у тому числі й тих, кого скоротили. Але через півроку багато хто з них буде переживати стрес через утому й відповідальність за сполучення непрофільних функцій. Тому відкриється пул вакансій природних замін", – упевнена керуючий партнер рекрутингової компанії "Анкор СВ" Алла Коняєва. За її прогнозами, реальне пожвавлення ринку праці можна чекати не раніше, ніж через півтора року.

За матеріалами Дело, Job.ukr.net


Згідно з останніми офіційними даними, рівень безробіття в Україні становить 3,2% працездатного населення. Від жовтня минулого року рівень безробіття, згідно з Державним комітетом статистики, зріс на 1,3%.

В Україні, за останніми даними, зареєстровано понад 900 тисяч безробітних, а допомогу по безробіттю отримують понад 670 тисяч людей.

Більшість безробітних мешкають у містах, тоді як раніше безробіття було вищим серед сільського населення.

Водночас, оглядачі кажуть, що реальне безробіття може бути вищим, так як багато людей не реєструються, або перебувають у неоплачуваних відпустках через скорочення на підприємствах.

Міністерство праці прогнозувало, що 2009-го року рівень безробіття в Україні може зрости до 7,7%. За іншими прогнозами, він може сягати 9%.

Згідно зі статистикою, важче роботу знайти у західних районах України.

Зараз ви читаєте новину «В Україні пройде друга хвиля скорочень працівників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути