Ексклюзиви
вівторок, 05 квітня 2011 08:59

В Україні почнуть переробляти тверде ракетне паливо

В Україні почнуть переробляти тверде ракетне паливо

Сьогодні, 5 квітня, на ДП "НВО" Павлоградський хімічний завод"(Дніпропетровська обл.) відбудеться запуск промислової установки з переробки твердого ракетного палива.

Як повідомив директор заводу Леонід Шиман, повномасштабна установка з вилучення твердого ракетного палива дозволить з продуктивністю до 2 тисяч тонн на рік утилізувати тверде ракетне паливо, що знаходиться в корпусах від міжконтинентальних балістичних ракет SS-24 (РС-22 з української термінології).

"Якщо буде достатнє фінансування, це дозволить нам, — повідомив директор, — до кінця 2013 р. (максимум до середини 2014 р.) завершити утилізацію твердого ракетного палива. Оскільки в нас зараз перша стадія проекту готова на 100 відсотків, третя — майже на 90, друга стадія — подрібнення, стабілізація і утилізація твердих відходів — готова десь на 30 відсотків. Таким чином, якщо буде виділено фінансування в 2011-2012 рр.., ми добудуємо ці об'єкти, паралельно з добудовою будемо проводити утилізацію ступенів ракет, які не підлягають подальшому зберіганню, а в цьому році їх планується утилізувати близько 300 тонн. І таким чином, закінчити успішно утилізацію того, що знаходилося у нас на зберіганні понад 27 років".

Шиман також нагадав, що після зустрічі президента Віктора Януковича в квітні 2010 р. в Вашингтоні на ядерному саміті була досягнута домовленість з президентом Бараком Обамою про те, що американська сторона повертається в проект утилізації ТРП на ПХЗ. У червні представники Держдепартаменту і Міністерства оборони США відвідали Україні, де їм на вибір були представлені проекти, необхідні для реалізації програми утилізації ТРП. За свідченням Шимана, один з цих проектів, пов'язаних з утилізацією порожніх корпусів і твердих відходів, включаючи відходи ТРП, американці взяли на себе повністю — від проектування до постачання устаткування, "але поставили умову: вони запускають цей проект, якщо Україну в березні 2011 запустить повномасштабний об'єкт з вилучення твердого ракетного палива. Україна виконує взяті на себе зобов'язання і запускає цей об'єкт. А в квітні американська сторона планує запустити проект, який вони взяли на себе — з утилізації порожніх корпусів і твердого палива ".

"Таких установок, як ми запускаємо, в світі тільки дві — одна в фірми „Тіокол", інша — у нас. Україна стала другою країною в світі, здатною в таких обсягах витягувати і утилізувати тверде ракетне паливо. А технологій, які дозволяють утилізувати тверде ракетне паливо, що знаходиться в ракетах SS-24 не має жодна країна в світі. І американці в тому числі, — повідомив директор ПХЗ — Реалізована програма також не має аналогів у світі. Американці після вилучення палива його спалюють. Росіяни спалюють все повністю. А ми паливо витягаємо і переробляємо його у вибухові матеріали, не забруднюючи навколишнє середовище. І повертаємо всі енергетичні матеріали в народне господарство. Використовуючи їх для видобутку корисних копалин. Таким чином, не витрачаючи газ, електроенергію, руду".

За свідченням Шимана, надалі за цією технологією на ПХЗ можна буде утилізувати близько 2 млн. тонн боєприпасів. З них близько 734 тисяч боєприпасів, які потребують негайної утилізації, знаходяться в арсеналах ВМСУ та інших військових з'єднань: "Все, що більше калібру 152 мм, може за допомогою цієї технології утилізуватися і повертатися в народне господарство"

"У результаті утилізації ТРП, ми отримуємо більш дешеві вибухові матеріали, їх висаджуємо на кар'єрах, де добувається граніт з якого робиться щебінь, який йде на програми з меншими витратами будівництва автомобільних доріг, інфраструктурних проектів, будівництво стадіонів, портів. Більше того, якщо Україні не потрібні дешеві будівельні матеріали, то вони будуть затребувані в інших країнах, нашими сусідами, де реалізуються колосальні інфраструктурні проекти — Сочі-2014, Універсіада в Казані в 2017 р., чемпіонат світу з футболу в 2018 р. У Білорусі зараз ідуть проекти будівництва житла, Польща готується до Євро-2012 і будує дороги. Прибалтика взяла майже 9 млрд. дол на чотири роки будівництва інфраструктури — там теж щебеню немає. Україна може отримати колосальний експортний потенціал завдяки продажу своїх будівельних матеріалів".

Нагадаємо, що в 1997 р. була прийнята державна програма утилізації міжконтинентальних балістичних ракет SS-24 в рамках виконання договору "Старт-1" зі скорочення стратегічних наступальних озброєнь, згідно з яким Україна взяла на себе зобов'язання про без'ядерний статус і ліквідацію стратегічних наступальних озброєнь. Після знищення шахтних пускових установок, розформування 43-ї ракетної армії і розбирання ракет, ступені ракет з твердим ракетним паливом залишилися на зберіганні в Павлограді. У 2004 р. Україна прийняла рішення фінансувати програму утилізації самостійно.

Зараз ви читаєте новину «В Україні почнуть переробляти тверде ракетне паливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути