Жовтий фарбник. Застосовується в морозиві, желе, пюре, супах, йогуртах, гірчиці та ін. За своєю природою є кам"яновугільним дьогтем, відноситься до промислових відходів.
Надзвичайно небезпечний для астматиків. Може викликати мігрень, свербіння і порушення зору. А у дітей ще дратівливість, надмірну активність, порушення сну. Заборонений в багатьох країнах.
Е-110, жовтий "захід сонця" FCF, помаранчево-жовтий S
Додається в кольорову цукеркову глазур, джеми, забарвлені напої, пакетовані супи, східні прянощі, соуси та ін. Викликає алергічні реакції, закладеність носа, нежить, нудоту, болі в животі, гіперактивність. Заборонений у багатьох країнах.
Е-211, бензоат натрію
Це консервант з властивостями антибіотика і підсилювача кольору. Зустрічається в соусах для барбекю, пресервах, соєвих соусах, "фруктових" драже, льодяниках та ін. Викликає алергічні реакції. Шкідливі властивості посилюються у поєднанні з Е-102 (тартразином).
Е-104, жовтий хінолиновий
Використовується в копченій рибі, кольорових драже, льодяниках від кашлю, жуйках. Викликає запалення шкіри й підвищену активність у дітей. Заборонений в Австралії, Японії, Норвегії, США.
Е-122, азорубін, кармазин
Фарбник червоного кольору. Застосовується в марципанах, джемах, рулетах з варенням, йогуртах, "коричневих" соусах, червоних напоях. Викликає висип і алергії. Заборонений у Австрії, Норвегії, Швеції. Споживчі організації Австралії включили його в групу харчових алергенів, небезпечних для астматиків.
Е-129, червоний спеціальний
Може бути оранжевого кольору. "Проліз" в деякі солодощі, ліки, косметичні засоби, вафлі та інші кондитерські вироби. Може стати причиною раку, викликає алергію різних видів. Заборонений в 9 державах Європи.
Е-124, понсо 4R (яскраво-червоний 4R), кошенилевий червоний
Можна виявити в салатних заправках, десертних топингах, кексах, бісквітах, сирних виробах, салямі. Канцероген: може викликати рак. Провокує напади астми. Заборонений у багатьох країнах, пише "Комсомольская правда".
Коментарі