понеділок, 25 жовтня 2010 13:40

В Україні майже половина м'яса непридатна до вживання

В Україні майже половина м'яса непридатна до вживання

Фахівці Держспоживстандарту України за ІІІ квартал 2010 року перевірили 80,03 тонни м'яса та м'ясних напівфабрикатів під час виробництва та оптової торгівлі на загальну суму 1 млн. 263 тис. 42 грн.

Через невідповідність нормативній документації було забраковано 36,09 тонн (45 %) продукції на суму 387 тис. 300 грн., повідомляє прес-служба відомства.

Загалом було проведено 35 первинних перевірок. Під час 31 з них було виявлено порушення вимог нормативної документації.

Основними причинами виявлених порушень Держспоживстандарт називає незадовільний санітарний стан виробництва, порушення технологічної дисципліни під час виробництва продукції (порушення рецептури закладки сировини), недоліки підготовки виробництва, незадовільну організацію приймального та періодичного контролю готової продукції тощо.

Під час перевірки двох партій охолоджених напівфабрикатів на одному із севастопольських підприємств було виявлено невідповідність партії курячих ніжок вимогам технічних умов. Зокрема, терміни зберігання продукції, що вказані в декларації виробника, не відповідали термінам на транспортному маркуванні; на підприємстві була порушена періодичність контролю продукції за органолептичними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками, а також відсутній перелік засобів вимірювальної техніки, що експлуатуються та підлягають перевірці.

На одному із підприємств Черкас було перевірено дві партії м'ясних напівфабрикатів. Партія заморожених пельменів не відповідала вимогам нормативної документації за мікробіологічними показниками (були виявлені бактерії групи кишкової палички) та фізико-хімічними показниками (масова частка фаршу до маси пельменя повинна бути не менше, ніж 50 %, фактично – 41%). Партія перевірених заморожених шніцелів не відповідала вимогам нормативної документації за мікробіологічними показниками (виявлені бактерії групи кишкової палички) та фізико-хімічними показниками (маса однієї штуки повинна бути 125±5 г, фактично – 89,0-100,0 г). Крім того, на підприємстві не в повному обсязі проводилися випробування продукції за показниками якості та безпеки, відсутній контроль якості готової продукції згідно з вимогами нормативної документації тощо.

Загалом за результатами державного нагляду у ІІІ кварталі 2010 року 14 підприємств отримали 17 приписів про заборону реалізації 17 партій продукції, 22 підприємствам було видано 29 приписів про заборону реалізації 29 видів продукції, 21 підприємству винесено 32 постанови про накладення штрафів за реалізацію продукції, що не відповідала вимогам нормативної документації, на загальну суму 27 тис. 46 грн.

31 суб'єкт господарювання отримав приписи про усунення порушень; до 2 підприємств було застосовано 4 постанови про накладення штрафу у розмірі 100 % від вартості реалізованої продукції на загальну суму 1,376 тис. грн.

Нагадаємо, цього року планувалося ввозити на 22% менше імпортного м'яса, ніж у 2009 році.

Зараз ви читаєте новину «В Україні майже половина м'яса непридатна до вживання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути