Ексклюзиви
вівторок, 13 листопада 2007 12:34

В ООН стурбовані тим, що клон людини може з"явитися раніше конвенції

Реальність клонування людини в найближчій перспективі висуває перед Об"єднаними Націями вимогу накласти мораторій на клонування до вироблення міжнародної конвенції. Так вважає група експертів Університету ООН, що підготувала тематичну доповідь для лідерів держав. "Реалії такі, що клон людини може з"явитися раніше, ніж світова спільнота встигне виробити законодавчі рамки. Ми вважаємо, що в нинішніх умовах треба ввести тимчасовий мораторій на всі наукові розробки, пов"язані з клонуванням людини", - сказала Чамундісварі Куппусвамі, один з чотирьох авторів доповіді про ситуацію з клонуванням, яку цитує РИА "Новости".

Документ, вироблений для лідерів націй, був обнародуваний якраз того дня, коли стало відомо про те, що група американських учених вперше змогла створити десятки життєздатних клонованих ембріонів з тканин дорослого примату - 10-річного самця макака-резус. Новий метод обіцяє підвищити ефективність перетворення людських яйцеклітин на клоновані ембріони, хоча на шляху клонування людини існують не тільки технічні, але й етичні перешкоди.

Учені ООН посилаються на прогнози американських і італійських генетиків, очікуючих, що клон людини може бути відтворений уже в найближчі рік-два.

Учені вважають, що в разі законодавчої бездіяльності лабораторії найбільш науково розвинених країн почнуть експерименти з клонування в світі, що розвивається, де слабкі інститути державної влади і громадського контролю. У ООН немає єдності з приводу заборони клонування і всіх пов"язаних з цим наукових робіт.

У 2005 році насилу була прийнята Декларація ООН відносно клонування людини, на підтримку якої проголосували 85 держав зі 192. 50 держав ввели на національному рівні заборону на клонування людини, виробництво ж клонів не регламентоване в жодній країні. У Канаді, наприклад, спроба штучної репродукції людини буде покарана тюремним вироком на строк до десяти років і штрафом до півмільйона канадських доларів. Швеція і Швейцарія заборонили клонування. Таку ж міру ввів спочатку Китай, проте потім дозволив дослідження з терапевтичного клонування. Франція як виняток дозволила дослідження на рівні клітин ембріона.

Перший у світі клон - вівця на ім"я Доллі з"явилася на світ у 1996 році і прожила всього шість років, удвічі менше, ніж звичайна вівця. У неї почалися артрит і хвороба легенів, властиві тільки старим тваринам. Учені зробили невтішне припущення, що природу обдурити не вдалося, і генетичний вік Доллі при народженні вже дорівнював віку шестирічного донора.

 

Зараз ви читаєте новину «В ООН стурбовані тим, що клон людини може з"явитися раніше конвенції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути