Ексклюзиви
вівторок, 28 квітня 2015 15:16

В Києві пройшов Міжнародний форум по боротьбі з підробками та піратством

 

24 квітня 2015 року в Києві пройшов Міжнародний форум по боротьбі з підробками та піратством. Програма Форуму складалась з тематичних блоків, в яких були висвітлені проблемні питання, пов'язані з порушеннями прав інтелектуальної власності, підробками та піратством, а також існуючі та перспективні шляхи вирішення цих питань. У Форумі прийняли участь широке коло фахівців, представники адміністрації Президента України, профільних міністерств та компаній.

Так, голова ДСІВ Алла Жарінова відзначила, що проблеми незаконного використання об'єктів права інтелектуальної власності в тому чи іншому вигляді є в кожній країні і, нажаль, Україна не є винятком та також намагається протистояти таким порушенням. В контексті підписання Угоди про асоціацію з ЄС також логічним є створення правового режиму охорони та захисту, схожого з прийнятим у країнах-членах ЄС. Отже, інвестор будь-якої країни ЄС розпочинаючи діяльність в Україні зможе бути впевненим, що його інвестиції в об'єкти права інтелектуальної власності будуть захищені належним чином.

Серед законодавчих розробок ДСІВ було відзначено: законопроект щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет, а також законопроект про колективне управління майновими правами суб'єктів авторського права і суміжних прав.

Було висловлено ідею створення Координаційної ради, до якої увійдуть представники органів державної влади, громадських організацій та бізнесу, що дозволить працювати у повній взаємодії і приймати скоординовані рішення з питань вдосконалення та ефективної роботи системи захисту права інтелектуальної власності в Україні.

До позитивних зрушень також можна віднести відновлення роботи ДП "Інтелзахист", нові напрямки роботи якого було презентовано заступником директора підприємства Юрієм Клітинським, серед яких: досудове вирішення спорів, пов'язаних із захистом прав інтелектуальної власності, та доменних спорів; депонування об'єктів авторського права і суміжних прав (їх еталонних зразків) або інформації (опису) про такі об'єкти у цифровому (електронному) вигляді у сховище (депозитарій) та ведення відповідних реєстрів на його основі; створення знімків зображення екрану монітора (скриншотів), запис відео та аудіо з екрану монітора з метою використання як доказів порушення прав інтелектуальної власності в мережі Інтернет тощо.

Також директор ДП "Інтелзахист" Віктор Лещинський відзначив, що на сьогодні в Україні відсутня ефективна система захисту прав інтелектуальної власності в мережі Інтернет, від чого потерпає держава, приватні компанії та правовласник, як найменш захищений елемент системи. Підприємство має на меті в першу чергу забезпечити дотримання прав та інтересів правовласника у питаннях отримання прибутку з розповсюдження цифрового контенту в мережі Інтернет, захищеного авторським правом та суміжними правами, на території України.

Наприкінці Форуму було підведено підсумки та вироблено пропозиції, які слугуватимуть розв'язанню проблем розповсюдження підробок, реформуванню системи захисту прав інтелектуальної власності, формуванню цивілізованого товарного ринку та сприятливого інвестиційного клімату в Україні. Головним висновком форуму, головною метою для України, яку визначили учасники форруму за результатами обговорень, став тезіс про те, що захист прав інтелектуальної власності –є запорука економічного добробуту держави.

  Алла Жарінова та Віктор Лещинський
Алла Жарінова та Віктор Лещинський
  Віктор Лещинський
Віктор Лещинський
Зараз ви читаєте новину «В Києві пройшов Міжнародний форум по боротьбі з підробками та піратством». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути