середа, 07 березня 2007 14:22

В Італії виправдали лікаря-вбивцю

Вівторок став для католицької Італії днем великого тріумфу борців за право пацієнта померти: суд виправдав лікаря, який обвинувачувався в убивстві пацієнта.

Анестезіолог Маріо Річчіо, за твердженням обвинувачення, вчинив кримінальний злочин, відключивши систему підтримки життя пацієнта, який просив дати йому померти.

Річчіо зняв маску апарата штучного дихання з обличчя пацієнта Пьєрджорджіо Велбі, який страждав м"язовою дистрофією, в грудні минулого року, обірвавши життя паралізованої людини, яка не раз називала своє існування мукою.

Прихильники Річчіо називають його героєм за те, що він проігнорував рішення суду, який відмовив Велбі в проханні допомогти йому померти. Противники, включаючи членів парламенту, називають Річчіо злочинцем, місце якого - у в"язниці.

Римсько-католицька церква зайшла так далеко, що відмовила Велбі в праві бути похованим за католицьким обрядом. До італійських дебатів приєднався і Папа Римський Бенедикт XVI, який заявив, що життя людини - священне до настання її "природного заходу".

Річчіо говорить, що навіть якщо розглядати його справу, чітко дотримуючись літери закону, його дії не можна розглядати як евтаназію: його пацієнт просто відмовився від подальшого лікування. Ні сам Річчіо, ні медична комісія, ні обвинувачення не кваліфікують дії Річчіо як евтаназію, яка в Італії заборонена і загрожує ув"язненням терміном від 10 до 15 місяців.

Обвинувачувачі після двомісячного вивчення справи заявили, що Річчіо не зробив нічого неправомірного, оскільки він діяв, керуючись конституційними правами Велбі.

Справа Річчіо може стати прецедентом у розгляді нових обвинувачень, пов"язаних з правом пацієнта на смерть, у майбутньому.

Сьогодні тільки у Швейцарії, Нідерландах, Бельгії і штаті Орегон дозволено допомагати невиліковно хворим пацієнтам помирати.

- Єдиний, хто в кінці кінців може вирішувати, лікуватися йому чи ні, це пацієнт, - говорить Річчіо.

За матеріалами Korrespondent.net.

Зараз ви читаєте новину «В Італії виправдали лікаря-вбивцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути