Ексклюзиви
вівторок, 19 лютого 2008 16:21

В Ірані до парламентських виборів допустили опозиціонерів

Рада стражів конституції Ірану допустила до запланованих на 14 березня парламентських виборів 251 кандидата, яким раніше було заборонено балотуватися.

Більшість відновлених в правах кандидатів, за даними іранських ЗМІ, належать до опозиційних партій реформістів. На даний момент до участі у виборах допущено в цілому 831 кандидата. Про це повідомляє AFP.

Раніше представники реформістського руху, одним з лідерів якого є колишній президент Ірану Мохаммад Хатамі, висловлювали жаль з приводу того, що відповідальні за вибори комітети відмовили в реєстрації більш ніж 2000 претендентам. Хатамі назвав цю ситуацію "катастрофою".

Проте Рада стражів конституції має вирішальний голос і може як заборонити участь у виборах тим, що пройшли первинну реєстрацію кандидатам, так і дозволити балотуватися тим, хто не був схвалений комітетами.

Рада, вплив якої дуже великий, може накласти вето на будь-яке рішення парламенту, затверджує кандидатів в президенти, а також перевіряє претендентів на лояльність ісламу.

Повний список кандидатів в депутати Меджлісу (парламенту), в якому всього 290 місць, буде оголошений протягом першого тижня березня, повідомляє агентство Reuters.

Зараз ви читаєте новину «В Ірані до парламентських виборів допустили опозиціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути