Ексклюзиви
вівторок, 11 березня 2008 12:35

У Гаазі почався суд над хорватськими генералами

У Міжнародному трибуналі щодо колишньої Югославії у Гаазі почався процес над трьома колишніми хорватськими генералами. Анте Готовіна, Іван Чермак і Младен Маркач звинувачуються в скоєнні військових злочинів проти сербського населення Хорватії під час Балканської війни в 1990-х роках.

Готовіну вважають у Хорватії національним героєм, і його арешт у 2005 році призвів до масових акцій протесту в цій країні.

Все троє підсудних заперечують свою провину. Передбачається, що процес, на якому виступлять близько 130 свідків, триватиме понад рік.

На думку звинувачення, генерали були організаторами етнічних чисток у регіоні Сербська Країна на сході Хорватії. У 1995 році в ході військової операції "Буря" звідти було вигнано близько 200 тисяч етнічних сербів.

Слідство вважає, що Готовіна несе відповідальність за можливе вбивство 150 сербів. Хорватське національне телебачення збирається транслювати перші дні процесу в прямому ефірі, повідомляє BBC News.

Зараз ви читаєте новину «У Гаазі почався суд над хорватськими генералами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути