Ексклюзиви
понеділок, 18 лютого 2008 15:17

В Австрії зрубали 170-річну імператорську пальму (ФОТО)

Між імператорською оранжереєю і 170-річною імператорською пальмою в Австрії вибрали оранжерею.

Вона пережила дві світові війни і Австро-Угорську імперію. Тепер пальма "Імператриці Сісі", названа на честь покійної імператриці Елізабет, зрубана.

170-річна лівістона китайська упиралася кроною в скляну стелю найбільшої оранжереї в Європі. Тільки за останніх 18 років вона виросла більш ніж удвічі. І коли встав вибір: або знаменита будівля на території палацу Шенбрунн у Відні, або дерево, влада вибрала оранжерею, пам"ятник національної архітектури.

Підрізати пальму, звичайно, можна було, але марно. Експерти стверджували, що після обрізання пальма не витримала б.

Щороку сотні тисяч туристів шикувалися в чергу, щоб побачити улюблене дерево дружини імператора Франца Йозефа I, наймогутнішого монарха Європи середини 19 століття. Вперше пальма була внесена всередину приміщення в 1882 р. в 44 роки життя.

Традицію вирощування пальм з кісточки дуже шанували в імператорській родині. Пальма Сісі починала рости поряд з іншою пальмою, висадженою на честь її попередниці - імператриці Марії Терезії, єдиної з жінок Габсбугів, які правили в монархії.

Пальма Сісі була засуджена в 1990 р., коли її пересадили з гігантського горщика в отвір, спеціально виритий під пальмовою оранжереєю, тому її не можна було перенести в інше місце. Дерево зрубили сьогодні, 18 лютого. Працівники оранжереї зробили це обережно, щоб не пошкодити десятки інших тропічних рослин поблизу.

На заміну вони вже вирощують нову лівістону китайську.

"Газета по-українськи"

Фото Reuters

Зараз ви читаєте новину «В Австрії зрубали 170-річну імператорську пальму (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути