вівторок, 08 квітня 2008 12:13

В Японії вкрали компонент "брудної" бомби

В Японії з офісу експертної компанії вкрадений контейнер з радіоактивним іридієм-192, який може бути використаний для виготовлення "брудної" бомби. Про це у вівторок повідомляє агентство AFP.

В контейнері, вага якого складає 22 кілограми, знаходиться двоміліметровий шматочок радіоактивного металу. Поза контейнером він випромінює радіацію в об"ємі 50 граничних променевих доз (millisieverts) в годину. Його дія відчутна в радіусі одного метра. Здорова людина відчує себе погано, якщо знаходитиметься в зоні опромінювання п"ять годин. Для порівняння, смертельною є дія 7-8 тисяч граничних променевих доз радіації за короткий період часу.

Офіс компанії Non-destructive Inspection Co. Ltd, в якому сталась крадіжка, розташований в передмісті Токіо Ічіхара. Камера відеоспостереження зафіксувала злодія, коли він виносив контейнер з приміщення. Він був одягнений в бейсболку і робочу куртку. Поліція поки не може припустити, які були мотиви злочинця.

Японське міністерство науки розповсюдило зображення вкраденого контейнера, попереджаючи громадян, що його не можна відкривати. Знайшовшого контейнер просять повідомити про це в найближче відділення міліції.

Зазвичай іридій-192 використовується в медицині при лікуванні раку, але іноді назва цієї речовини фігурує в кримінальних справах про тероризм. Компанії Non-destructive Inspection Co. Ltd цей метал потрібний для того, щоб просвічувати деякі об"єкти, що перевіряються, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «В Японії вкрали компонент "брудної" бомби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути