Ексклюзиви
четвер, 21 лютого 2008 12:39

2007 року Афганістан заробив на опіумі близько мільярда доларів

Доходи від виробництва опіуму в Афганістані становили 2007 року близько мільярда доларів, що стало рекордним показником для цієї країни. Такі оцінки розповсюдив Міжнародний валютний фонд.

За його даними, обсяги виробництва опіуму в Афганістані збільшилися з 2001 року майже у 50 разів.

За статистикою, кількість наркотичного зілля, виробленого в Афганістані минулого року, досягла 8,2 тисяч тонн. 2001 року, коли американські війська вторглися в цю країну, був зафіксований показник в 185 тонн.

Після падіння режиму талібів Афганістан вийшов на перше місце у світі по виробництву наркотиків опійної групи, на цю країну тепер припадає 97% всього вироблюваного у світі опіуму - порівняно з 52% у 1995 році, коли міжнародне співтовариство після скидання руху "Талібан" прикладало зусиль для знищення макових посівів.

На півночі і у центрі країни виробляється лише 20% афганського опіумного маку, а решта частки - в південних провінціях на кордоні з Пакистаном - зоні дій військ НАТО проти талібів і наркоділків.

50% посадок опійного маку знаходиться у провінції Гельменд, де площа посадок становить 103 тисячі га і куди торік був направлений основний контингент британських військ. За даними ООН, близько 90% наркотиків, що надходять до Європи, мають афганське походження.

Наприкінці серпня 2007 року Комітет ООН з наркотиків UNODC опублікував свою щорічну доповідь про виробництво опіумного маку в Афганістані, в якому стверджується: "Ще жодна країна у світі, окрім Китаю середини XIX століття, не виробляла стільки наркотиків, скільки сучасний Афганістан", повідомляє ІТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «2007 року Афганістан заробив на опіумі близько мільярда доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути