середа, 28 лютого 2007 10:35

Узбецькі зеки розправилися з колишнім начальником колонії

Узбецькі зеки розправилися з колишнім начальником колонії
Узбецькі "злодії в законі" виконали вирок, винесений кримінальним світом республіки колишньому начальникові колонії "Жаслик" Аліхайдару Кулумбетову, одному з найжорстокіших співробітників пенітенціарної системи Узбекистану. Про це повідомила Ініціативна група незалежних правозахисників Узбекистану (ІГНПУ). Вона, у свою чергу, посилається на своє джерело в колонії в Бекабаді, де утримуються засуджені співробітники силових відомств республіки.

В середині 90-х кілька років поспіль колонія, якою керував Кулумбетов лідирувала за показниками смертності і кількості хворих на туберкульозом серед ув"язнених. У тій же колонії люди вмирали від дистрофії і фізичного насильства.

У 1999 році засуджені неодноразово намагалися звернути увагу представників МВС республіки на нелюдські умови в колонії Кулумбетова. Не отримавши ніякої відповіді, в"язні виносять свій вирок начальнику колонії. Коли той довідався про вирок, перестав виходити на роботу.

Невдовзі Кулумбетова призначають начальником в"язниці "Жаслик". Відтоді смертність там виросла майже втричі. Найтяжчі тортури застосовувалися до так званих "в"язнів совісті", глибоко релігійних мусульман, яких часто засуджують за "тероризм".

Кулумбетов кілька років ховався в області Чимкента Казахстану, проте кримінальні авторитети зуміли все ж таки знайти його.

За даними ІГНПУ, кримінальний світ виніс смертний "вирок" і колишньому начальникові Головного управління виконання покарання (ГУІН) при МВС Узбекистану Раджабу Кадирову. За даними правозахисників, рятуючись від смерті, Кадиров зараз ховається на території України.

Розправа над Кулумбетовим і міжнародний тиск на узбецьку владу з вимогами припинити порушення прав людини в Узбекистані, за словами директора ІГНПУ Сурата Ікрамова, стали причиною того, що в останні два місяці в деяких колоніях Узбекистану ставлення до ув"язнених значно покращилось, а тортури і знущання припинилися. За матеріалами Лента.ру і ЦентрАзия

Зараз ви читаєте новину «Узбецькі зеки розправилися з колишнім начальником колонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути