понеділок, 02 квітня 2007 19:59

Ющенко ветував закон про кримінальну відповідальність за вивіз матеріалів із Чорнобиля

Президент Віктор Ющенко застосував вето до прийнятого Верховною Радою 15 березня закону про введення кримінальної відповідальності за незаконний вивіз матеріалів із Чорнобильської зони відчуження.

Пропозиції президента до закону "Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення, Карного і Кримінально-процесуального кодексу про відповідальність за порушення правил радіаційної безпеки" (N3100) зареєстрували в Раді 2 квітня.

Президент зазначає, що цим законом пропонується визначити мінімальний розмір штрафу за адміністративне правопорушення (порушення вимог режиму радіаційної безпеки в спеціально встановленій зоні радіаційного забруднення) у тому ж розмірі (30 не оподатковуваних мінімумів доходів громадян), що й за злочин - більш суспільно небезпечну дію, ніж адміністративне правопорушення. На думку президента, такий підхід не відповідає принципу справедливості.

Ющенко пропонує в санкції нової редакції тексту статті 461 Кодексу про адміністративні правопорушення знизити мінімальний розмір штрафу й виключити посилання на конфіскацію засобів здійснення правопорушення.

Президент також зазначає, що закон, вносячи зміни до Кримінального кодексу про введення кримінальної відповідальності за придбання з метою використання або збуту продуктів харчування або іншої продукції із зони відчуження чи зони обов"язкового відселення, не враховує, що статтею 422 Кодексу про адміністративні правопорушення встановлена адміністративна відповідальність за аналогічне правопорушення.

При цьому чітко не зазначено, коли й на яких підставах настає адміністративна або кримінальна відповідальність.

У зв"язку з цим Віктор Ющенко пропонує чітко розмежувати підстави для застосування карної й адміністративної відповідальності в цих випадках.

15 березня Рада ввела кримінальну відповідальність за винос або вивіз без спеціального дозволу матеріалів і обладнання із зони відчуження й зони безумовного (обов"язкового) відселення.

Такі дії повинні каратися штрафом від 50 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на цей же строк.

Рада також посилила адміністративну відповідальність за порушення вимог режиму радіаційної безпеки в спеціально визначеній зоні радіаційного забруднення, що виражається в проникненні в цю зону без відповідного дозволу або самовільному поселенні в ній, або знищенню, ушкодженню чи перенесенні знаків радіаційного забруднення або огорожі зазначеної зони.

Рада збільшила штраф за такі дії з 5-15 до 40- 60 неоподатковуваних мінімумів.

Раніше за порушення вимог режиму радіаційної безпеки передбачалась адміністративна відповідальність, а карна наставала тільки за порушення на виробництві правил ядерної або радіаційної безпеки й за незаконне поводження з радіоактивними матеріалами, передають Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко ветував закон про кримінальну відповідальність за вивіз матеріалів із Чорнобиля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути