Ексклюзиви
понеділок, 15 жовтня 2007 20:08

Уряд Туреччини розробив проект закону про вторгнення до Іраку

Уряд Туреччини розробив проект закону, що вирішує військове вторгнення в турецькій армії до північного Іраку з метою нейтралізації бойовиків Курдської робочої Партії, що знаходяться там.

Проект закону буде представлений депутатам парламенту в самий найближчий час. Очікується, що парламент, швидше за все, схвалить ініціативу кабінету міністрів.

Разом з тим, як відзначають турецькі військові, схвалення парламенту не означає негайного початку військової операції проти курдів в прикордонних районах північного Іраку.

"Це залежатиме від пори року, конкретних цілей операції і безлічі інших чинників", - заявив представник генштабу, генерал Ергин Сейгун. - Зараз нічого точно сказати не можна".

Зі свого боку, прем"єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган минулого тижня також заявив, що військова операція навряд чи буде почата найближчим часом.

Підготовлений урядом проект закону передбачає надання турецьким військовим дозволу на проведення військової операції проти курдських сепаратистів в Іраку протягом року.

За деякими оцінками, в прикордонних з Туреччиною районах Іраку знаходяться близько 3500 бойовиків Курдської робочої Партії, які ведуть озброєну боротьбу з турецькою армією і силами правопорядку, вимагаючи надання державній незалежності курдській меншині Туреччини.

В ході недавньої ескалації больових дій в турецькому Курдістані було убито 13 солдатів урядової армії, а всього за літо від рук бойовиків загинули близько ста чоловік

У відповідь власті Туреччини піддали артобстрілу курдське село в північному Іраку і заявили про готовність провести широкомасштабну військову операцію на прикордонних іракських територіях. Ці наміри були з настороженістю зустрінуті США, які побачили в цьому загрозу дестабілізації ситуації в Іраку, передає агентство AFP.

Зараз ви читаєте новину «Уряд Туреччини розробив проект закону про вторгнення до Іраку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути