Ексклюзиви
четвер, 29 травня 2008 10:10

Уряд Сомалі вирішив узяти штурмом захоплене піратами судно

Уряд Сомалі ухвалив рішення взяти штурмом суховантаж Amiya Scan, який напередодні, 25 травня, був захоплений місцевими піратами. У зв"язку з таким рішенням в порт Баргала, де власне і знаходиться судно з чотирма росіянами на борту, вже надіслані війська.

Проте стало відомо, що компанія-власник судна - голландська Reider Shipping - проти подібної силової операції. Втім поки "визвольну армію" це не зупиняє.

У ніч на 29 травня в ситуацію несподівано втрутився уряд напівавтономної провінції Сомалі Пунтленд і надіслав загін сил безпеки, щоб звільнити захоплене піратами судно.

Міністр рибальства і водних ресурсів Пунтленда підтвердив факт початку силової операції і зазначив, що його уряд попросив власників судна, голландську компанію, не платити піратам викупу. Солдати Сомалі хочуть узяти судно штурмом.

Біллі Мохаммед, радник президента Пунтленда Аді Мусе заявив, що пірати тримають судно біля узбережжя району Разбіна в 250 кілометрах на схід від порту Босасо.

Судновласник захопленого суховантажу категорично проти силових дій. Компанія вже почала переговори з піратами і сподівається саме таким чином звільнити команду судна.

Представник Reider Shipping Ларс Вальдер зазначив: "Ми звернулися до місцевого уряду із закликом не робити ніяких дій, які можуть поставити під загрозу безпеку команди".

"Нас попросили не виплачувати викуп за звільнення судна і членів екіпажа, - повідомив він. - Проте поки переговори не завершені".

Нагадаємо, що в квітні цього року солдатам Пунтленда вдалося звільнити захоплене піратами судно з ОАЕ. Один з піратів був тоді убитий, а ще сім засуджені до довічного тюремного ув"язнення.

Відомо, що суховантаж Amiya Scan під панамським прапором був зафрахтований данською компанією і вийшов 19 травня з кенійського порту Момбаса в румунський Констанца. Вантаж на борту - розібрана морська бурова платформа. Наразі судно стоїть на місці.

Нідерландський фрегат Evertsen, який патрулює на прохання ООН з 2 квітня у берегів Сомалі, не зміг надати допомогу суховантажу Amiya Scan при захопленні. Річ у тому, що район патрулювання фрегата дуже великий і він знаходився дуже далеко від місця події.

Зазначимо, що в завдання Evertsen входить захист від піратів кораблів з продовольством для біженців в Сомалі. Фрегат уповноважений робити дії проти піратів в будь-яких випадках, але пріоритет повинен віддаватися ескорту судів з продовольчою допомогою.

Минулої неділі, 25 травня, пірати Сомалі захопили в нейтральних водах Аденської затоки вантажне судно Amiya Scan, що слідувало під прапором Панами в румунське портове місто Констанца. Повідомлялося, що на борту судна знаходилися дев"ять членів екіпажа - четверо офіцерів з Росії, включаючи капітана, і п"ятеро матросів з Філіппін.

26 травня судновласникам вдалося зв"язатися з екіпажем і з"ясувати, що всі вони живі і що ставляться до них добре. Після цього судноплавна компанія почала переговори з метою звільнення моряків, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Уряд Сомалі вирішив узяти штурмом захоплене піратами судно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути