Ексклюзиви
субота, 01 березня 2008 16:43

Унікальну природу Рівненського заповідника знищують незаконні копачі бурштину

Незаконний видобуток бурштину на Рівненщині набуває дедалі більших масштабів. Старателі дістались уже до території Рівненського природного заповідника. Шукаючи цінне сонячне каміння, вони знищили майже 2 гектари унікального ландшафту і завдали непоправної шкоди природі. За цим фактом Рівненська обласна прокуратура порушила кримінальну справу. Але не проти копачів, а проти директора заповідника, який не вгледів за довіреною йому територією. Тепер йому загрожує штраф, 2 роки виправних робіт чи обмеження волі.

Унікальну природу Рівненського заповідника знищують незаконні копачі бурштину. Після роботи старателів майже 2 гектари заповідної землі перетворилися на пустелю. Винних правоохоронці не знайшли, а от кримінальну справу порушили проти директора заповідника за статтею службове недбальство. В обласній прокуратурі стверджують: він не зберіг довірену територію.

Анна-Марія Дзівак, старший помічних прокурора Рівненської області: "Згідно нормативних документів, дирекція заповідника має організувати охорону зі штатних працівників, співпрацювати з органами внутрішніх справ. Нанесено збитків на 569 тисяч гривень".

Директор Рівненського заповідника Василь Бачук порушення кримінальної справи вважає необґрунтованим. Для організації належної охорони в нього не вистачає людей.

Василь Бачук, директор Рівненського заповідника: "Територія заповідника 42289 гектарів, поділимо на кількість обходів. Вийде, що на лісника припадає в середньому 781 гектар території".

Про незаконний видобуток бурштину працівники Рівненського заповідника неодноразово повідомляли місцеву владу і правоохоронців. Та майже всі спроби спіймати старателів закінчувалися невдало. За словами лісників, копачі мають розгалужену систему оповіщення. Щойно міліціонери залишать стіни райвідділу, як про це одразу дізнаються "бурштинові" браконьєри. Інколи порушники навіть погрожують лісівникам. Ситуацію може змінити тільки парламент, встановивши кримінальну відповідальність за незаконний видобуток сонячного каміння. Нині за це платять лише штрафи, які не дотягують і до тисячі гривень, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «Унікальну природу Рівненського заповідника знищують незаконні копачі бурштину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути