Ексклюзиви
вівторок, 06 листопада 2007 13:10

ЮНЕСКО не уповноважено оцінювати Голодомор – МЗС

У Міністерстві закордонних справ України відзначають, що ЮНЕСКО не уповноважено давати політичну чи юридичну оцінку тим або іншим історичним подіям, зокрема – Голодомору 1932-1933 років. "У компетенції ЮНЕСКО не є те, що організація може давати політичну чи юридичну оцінку історичним явищам" – сказав на брифінгу у вівторок у Києві прес-секретар МЗС України Андрій Дещиця.

Коментуючи ухвалення на генеральній конференції цієї організації у Парижі резолюції "Про вшановування пам"яті жертв Великого голоду (Голодомору в Україні)", Дещиця наголосив, що ЮНЕСКО визнало факт Голодомору 1932-1933 років в Україні. Прес-секретар МЗС підкреслив, що в резолюції ЮНЕСКО було рекомендовано країнам–членам організації поширювати інформацію про Голодомор у своїх країнах.

За станом на 5 листопада 2007 року Голодомор 1932-1933 років актом Геноциду українського народу визнали парламенти Австралії, Грузії, Естонії, Еквадору, Канади, Литви, Парагваю, Перу, Польщі, США та Угорщини.

Окремі документи про визнання Голодомору прийняли також регіональні й муніципальні органи іноземних держав, зокрема: законодавча асамблея штату Парана (Бразилія), парламент Каталонії (Іспанія) і палата депутатів провінції Чако (Аргентина).

Як повідомлялося, резолюцію "Про вшановування пам"яті жертв Голодомору в Україні" прийняла одноголосно в четвер, 1 листопада, 34-а сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО, до складу якої входять 193 країни, повідомляє "Интерфакс-Украина".

Зараз ви читаєте новину «ЮНЕСКО не уповноважено оцінювати Голодомор – МЗС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути