понеділок, 30 квітня 2018 20:23

Юлія Мостова розповіла, що Україна втратила після Революції гідності

Юлія Мостова розповіла, що Україна втратила після Революції гідності
Юлія Мостова: Хороша влада від поганої відрізняється тим, що робить добрі справи для тих, кого не знає особисто. Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО

Після будь-якого соціально-політичного струсу виникають завищені сподівання. Так було після проголошення незалежності, помаранчевої революції й Революції гідності.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказала журналістка Юлія Мостова.

"Не люблю слово "еліта", яким називають політичний клас. Її нам ще треба напрацювати. Ми - країна з дуже молодою державністю. Еліта - це не тільки люди на високих посадах. Це ті, хто набував високого професіоналізму і не втратив совість", - пояснила вона.

Очікування повністю неможливо виправдати, навіть якби не було війни, вважає журналістка:

"Однак люди, які взяли владу після Майдану, від попередніх відмінні тільки прізвищами. Усе відбулося як у дитячій грі. Перестала грати музика й ті, хто був найближче до стільців – сіли на них. Розчарування й роздратування накопичуються. У суспільство приходить нігілізм. До того ж маємо багато зброї на руках і велику кількість людей, які звикли до легких грошей і не бояться крові".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ця влада і ця опозиція мають піти

На тлі кризи справедливості й економіки - величезна кількість журналістських розслідувань, акцентує Юлія Мостова.

"Аргументованих і серйозних. Всі вони стали надбанням громадськості, але без будь-якого результату. Влада не реагує. Правоохоронна система захищає владу від народу, корупціонерів - від тих, хто платить податки. Єдиний орган, який принаймні наполовину відбувся — Національне антикорупційне бюро. Але воно паралізоване у своїх повноваженнях. Якщо треба когось прослуховувати — це в Службу безпеки, потрібні база даних або експертиза — у Міністерство внутрішніх справ, дозвіл на слідчі дії — в прокуратуру й суди...
Люди дізнаються про те, скільки вкрадено, але не бачать покарання. Накопичують цю інформацію, змішуючи її з уседозволеністю, яка повертається з фронту. Це може прорвати греблю внутрішнього стримування. Тоді трапиться велика біда - протистояння бідних і багатих, народу і інституту держави", - зауважила вона.

На думку журналістки після Революції гідності суспільство втратило енергію.

"Треба було усунути від влади людей, які сформувалися як політики бізнес-процесами 1990-х років. Прибрати тих, чиї рухи руками до себе продиктовані генотипом. Ці люди стали багатими за рахунок зневаги до законів. У них був найнижчий моральний бар'єр. Але те, що ефективно в період первинного нагромадження капіталу, неприпустимо на посадах, відповідальних за країну. Тут треба гребти від себе. Хороша влада від поганої відрізняється тим, що робить добрі справи для тих, кого не знає особисто", - додала Юлія Мостова.

Повне інтерв'ю з Юлією Мостовою читайте в журналі "Країна" від 3 травня.

Зараз ви читаєте новину «Юлія Мостова розповіла, що Україна втратила після Революції гідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути