Ексклюзиви
четвер, 31 травня 2007 16:42

Українські зерновики очікують відміни квот на експорт пшениці

Торгівля на зерновому ринку України практично припинена через невизначеність з відміною квотування експорту пшениці і впливу засухи на формування майбутнього урожаю зернових, повідомляють експерти аграрного ринку.

"Ринок завмер: сільгоспвиробники притримують зерно, а трейдери не ведуть закупівлі через невизначеність з відміною експортної квоти і під впливом заяв про можливе обмеження експорту зерна в новому маркетинговому році", - сказав агентству керівник аналітичної компанії "Проагро" Микола Верницький.

В той же час аналітики компанії "АПК-ІНФОРМ" відзначають, що повідомлення про відміну квотування експорту пшениці привели до значного зростання внутрішніх цін на неї, а повідомлення про засуху підтримало цю тенденцію. Зокрема, за даними компанії, за останній тиждень (з 21 по 28 травня) ціна пропозиції на пшеницю 3-го класу виросла на 100 грн/тонна, 4-го - на 80 грн/тонна, 5-го - на 60 грн/тонна і зараз продовжує рости. Також спостерігається незначне подорожчання ячменю і кукурудзи - приблизно 20 грн/тонна в тиждень.

В той же час експертам ринку поки важко оцінити вплив засухи на майбутній урожай зерна, відзначаючи, що наслідки можуть бути не настільки серйозними, як очікується.

"За два тижні можна буде оцінити вплив засухи на урожай. Але якщо найближчим часом підуть дощі, ситуація виправиться", - сказав президент Української зернової асоціації Володимир Клименко, повідомляє Інтерфакс-Україна.


Зараз ви читаєте новину «Українські зерновики очікують відміни квот на експорт пшениці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути