Ексклюзиви
середа, 28 травня 2008 14:22

Українські мобілки поставлять на облік

З 7 червня 2008 року всі реалізовувані в Україні мобільні телефони повинні мати облікову марку.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН керівник Українського державного центру радіочастот (УДЦР) Павло Слободянюк.

За його словами, на сьогоднішній день існують відповідні нормативно-правові акти, якими визначено цю дату, а у зв"язку з тим, що Національна комісія з питань регулювання зв"язку зараз не працює, то ніяких змін у терміни введення такого порядку реалізації внесено бути не може.

"Ми офіційно заявляємо, що з 7 червня всі телефонні апарати повинні бути промарковані обліковою маркою", - сказав він.

Маркування радіоелектронних засобів вводиться як один із заходів боротьби з контрабандою мобільних телефонів, що набула загрозливих масштабів.

Зокрема, за даними УДЦР, у 2007 році, згідно з різними незалежними дослідженнями, в Україну було ввезено 9,5 млн. мобільних телефонів, із них дозволи УДЦР одержали всього 7,6% телефонів від цієї кількості. За оцінками УДЦР, аналогічна картина спостерігалася й в інші роки, а загальні збитки бюджету становили за останні 4 роки не менше 5 млрд. грн.

П.Слободянюк зазначив, що вже сьогодні можна говорити про позитивний вплив введення маркування до настання 7 червня. За його словами, на сьогоднішній день УДЦР було видано понад 570 тис. дозволів на ввезення мобільних телефонів до України, що на 65% більше, ніж за аналогічний період 2007 року (346 тис. телефонів). За його даними, вже видано понад 576 тис. марок підприємствам і організаціям, які займаються реалізацією телефонів в Україні.

П.Слободянюк підкреслив, що поки проблему контрабанди повністю не вирішено, оскільки, за даними деяких досліджень, тільки в першому кварталі в Україні було реалізовано понад 2 млн. мобільних телефонів.

Що стосується відповідальності тих осіб, які після 7 червня займатимуться реалізацією немаркованих телефонів, П.Слободянюк висловив надію, що "перевірки почнуться після години Ч", проте це входить у компетенцію відповідних правоохоронних органів. Відповідальність же може бути, за його словами, різною: від конфіскації контрабандних телефонів до порушення кримінальних справ.

П.Слободянюк повідомив, що облікові марки видаються реалізаторам телефонів без додаткової плати (входить в оплату за дозвіл на ввезення), виготовленням марок займається Державний інститут "Укрелекон".

Зараз ви читаєте новину «Українські мобілки поставлять на облік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути