Ексклюзиви
четвер, 28 січня 2021 09:40

Україна піднялася в рейтингу боротьби з корупцією

Україна піднялася в рейтингу боротьби з корупцією
Середній бал у країнах ЄС складає 66. Фото: pixabay.com

Міжнародна організація Transparency International опублікувала щорічний Індекс сприйняття корупції в 180 державах. Цьогоріч Україна покращила свої показники та посідає 117-те місце.

Організація призначає кожній країні індекс схильності до корупції - від 0, тобто максимум корупції, до 100 - корупції немає. Порівняно з 2019-м, коли в України було 30 балів і 126-те місце у рейтингу, результат покращився на 3 бали.

"Це вказує на позитиви, які сталися у країні в останні 2 роки, особливо до весни 2020-го, але не враховуючи резонансних подій останніх місяців", — зазначили в організації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За брехню в деклараціях каратимуть жорсткіше. Зеленський підписав указ

117-те місце Україна ділить з іншими країнами, які теж набрали по 33 бали: Єгипет, Свазіленд, Непал, Сьєрра-Леоне та Замбія. У рейтингу Україна опинилася між Молдовою й Філіппінами, у яких 34 бали і 115-те місце, та Нігером - 32 бали і 130-та сходинка рейтингу.

Середній бал у країнах ЄС становить 66. Абсолютними лідерами залишаються Нова Зеландія та Данія, які мають по 88 балів зі 100. Фінляндія, як і торік, посідає 3-тє місце разом із Сингапуром, Швецією та Швейцарією. У кінці списку опинилися Сирія - 14 балів, Сомалі - 12, Південний Судан - 12. Росія отримала 30 балів і 129-те місце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожен третій прокурор не пройшов атестацію

Індекс України покращився завдяки запуску Вищого антикорупційного суду та перезапуску НАЗК. Саме ці події завершили ланцюжок створення антикорупційної інфраструктури в країні. Transparency International дала Україні такі рекомендації, аби допомогти знизити рівень корупції: запровадити прозоре та підзвітне управління публічними активами і гарантувати подальший розвиток сфери закупівель, забезпечити незалежність антикорупційної інфраструктури та сформувати професійну та незалежну судову владу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС пригрозив скасувати безвіз окремим українським олігархам і політикам

Transparency International — антикорупційна організація, яку 1993 року заснував у Берліні колишній директор Світового банку Пітер Айґен. Організація найбільш відома за Індексом сприйняття корупції та Глобальним корупційним барометром. Місія організації в Україні — знизити рівень корупції.

Зараз ви читаєте новину «Україна піднялася в рейтингу боротьби з корупцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути