Ексклюзиви
неділя, 01 квітня 2018 20:23

Україна не може викупити у росіян свої обленерго - експерт

Україна не може викупити у росіян свої обленерго - експерт
Юрій Корольчук: Заморозити активи російської компанії "VS Energy" означатиме паралізувати роботу багатьох обленерго. Фото: Forbes Україна

Санкції Україна може накласти не на Олександра Бабакова особисто, а на обленерго. Це паралізує їх роботу.

Про це в коментарі для Gazeta.ua каже експерт з енергетики Юрій Корольчук.

"Наша проблема в тому, що немає механізму, як заборонити іноземцям впливати на українську енергосистему. Заморозити активи російської компанії "VS Energy" означатиме паралізувати роботу багатьох обленерго. Настане колапс. Якщо ж повернути їх на баланс держави, вона просто не зможе їх утримувати. Модернізація не проводилася 30 років. Там застаріла техніка. На ремонт всіх обленерго витратили близько 100 мільйонів доларів. І це тільки ремонт, не модернізація. В маленькій Словаччині, яка розміром з одну нашу область, ця сума становить 600 мільйонів євро. Але й механізм повернення їх у державну власність не передбачений", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2 тис. працівників обленерго написали заяви на звільнення

За словами експерт, навіть якщо намагатися приватизувати по-новому, нічого не зміниться.

"У грі залишаться ті ж люди. Просто зміниться розклад сил. Ні населення, ні бізнес від цього не виграє. Обленерго - не той прибуток, за який тримаються олігархи і компанії", - зауважує Юрій Корольчук.

"Саму ідею приватизації нам запропонував Захід. Великий бізнес скористався цим, купив у держави обленерго і експлуатує їх. Але це нормально, це бізнес. Інше питання — російське втручання. Єдиний спосіб, як держава може вплинути на це без шкоди для населення, — викупити у "VS Energy" її частку в системі українських обленерго. Але для цього немає ресурсів", - додає він.

Старший науковий співробітник Євразійського центру "Атлантичної ради" Андерс Аслунд переконаний, що Україна має проблему для національної безпеки в енергопостачанні. Російська компанія "VS Energy" за шість років з моменту початку приватизації стала лідером за кількістю активів. До неї належить Олександр Бабаков, колишній спікер Держдуми РФ, який підпадає під дію західних санкції і його активи мають бути заморожені.

Зараз ви читаєте новину «Україна не може викупити у росіян свої обленерго - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути