Ексклюзиви
середа, 13 лютого 2008 13:13

Учені з"ясували, як дожити до 90 років

Американські учені з"ясували, як дожити до 90 років і залишитися щасливим. Вивчення 2 тисяч чоловіків показало, що якщо в 70 у вас немає зайвої ваги, нормальний тиск, ви не палите і хоча би 4 рази на тиждень робите зарядку (або бігаєте), ви з 50-відсотковою вірогідністю доживете до 90. Всім опитаним в період з 1981 по 1984 рік стукнуло 70. Їх опитували щорічно до 2006 року.

Дослідження проводилося під керівництвом доктора Лорела Йейтса з лікарні Бостона Brigham & Women"s. Результати опубліковані в Archives of Internal Medicine. Отже, головне: зв"язок між помірним вживанням алкоголю і тривалістю життя - не виявлений.

Якщо випробовувані не займалися спортом, то для них вірогідність дожити до 90 років скорочувалася до 44%. Якщо не займалися спортом і мали  зайву вагу, - вірогідність падала до 22%. Якщо при цьому ще й страждали на діабет, то шансів дожити до 90 років залишалося 14%. Якщо випробовувані тільки палили - вірогідність падала з 50% до 20%.

І ті, хто таки дожив до 90, як правило, міг похвалитися кращим станом здоров"я і ясністю розуму, ніж ті, хто помер раніше.

В рамках іншого дослідження вивчалися жінки і чоловіки, які дожили до 97 років.

По телефону дослідники опитали 216 чоловіків і 523 жінки. Виявилось, що дві третини з них дотягли до 85, не набувши серйозних хронічних захворювань. А деякі дожили до 100, залишаючись практично здоровими. Що цікаво, столітні чоловіки частіше зберігають здібність до самостійності, ніж жінки. Три чверті опитаних чоловіків заявили, що самі одягаються-роздягаються і можуть самі прийняти ванну. З жінок похвалитися таким змогла тільки третина, повідомляє АР. Лікарі припускають, що жіночий організм краще пристосований до існування за наявності важких захворювань. Ось вони й мучаться.

А доктор Уїльям Холл з університету Рочестера вважає, що зараз так багато практично здорових людей похилого віку тому, що лікарі стали активніше їх лікувати, повідомляє Newsland.
Зараз ви читаєте новину «Учені з"ясували, як дожити до 90 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути