Ексклюзиви
четвер, 20 березня 2008 15:00

Учені з"ясували, що відчуває пацієнт під час операції

Учені з"ясували, що відчуває пацієнт під час операції

Що відчуває пацієнт під час операції? Учені обнародували дані про те, що деякі пацієнти під час операції переживають тимчасове припинення дії анестезії. У таких випадках людина може "прокинутися", чути голоси хірургів і відчувати сильний біль, проте можливість поворушитися або закричати відсутня.

Про подібні випадки заявило вже достатньо багато людей, що пройшли через оперативні втручання. Деякі експерти відзначають, що спеціальні монітори, які контролюють процеси в мозку, є кращим способом запобігання неприємностям, пов"язаним з неповноцінною анестезією. Для того, щоб виключити яку-небудь вірогідність подібних випадків, було проведено перше крупне дослідження даного питання.

В процесі аналізу, проте, було встановлено, що сучасні монітори, які пропонуються деякими фахівцями для контролю активності мозку людини під час операції, є не кращими, ніж старіші, ефективність яких виявилася недостатньою. Дослідники з Медичної школи Сант Луіс при Вашингтонському університеті порівняли дві групи, що складалися з 1000 пацієнтів. У всіх учасників проекту підозрювалася можливість тимчасового припинення дії анестезії під час операції унаслідок особливостей їх організму.

У першій групі була застосована передова технологія системи моніторингу мозку, при якій до лоба пацієнта приєднуються електроди для контролю імпульсів, що витікають з півкуль.

Спеціальне програмне забезпечення потім обробляє отримані дані, і показує, в якому стані знаходиться пацієнт. У другій групі був використаний традиційний метод дослідження анестезуючого газу, що видихався.

Після операції був проведений детальний опит всіх пацієнтів. Дві люди в кожній групі відчували хід проведення операції, і двоє пацієнтів з першої групи також страждали від сильних больових відчуттів. Голова дослідницького проекту доктор Майкл Авідан (MichaelAvidan) стверджує, що по-перше двох випадках моніторинг не виявив ніяких відхилень, а ось відчуття болю, були відбиті на моніторах, повідомляє Здоровье Украины.

Зараз ви читаєте новину «Учені з"ясували, що відчуває пацієнт під час операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути