Ексклюзиви
четвер, 14 червня 2007 09:25

Учені запевняють, що нафта почне закінчуватися вже за 4 роки

Британські вчені наполягають, що світові резерви нафти виснажуються, і ми можемо почати відчувати ефект цього виснаження вже найближчими роками. Як пише в четвер британська The Independent з посиланням на фахівців лондонського Аналітичного центру виснаження нафтових резервів, виробництво нафти пройде свій піковий покажчик у найближчі чотири роки, після чого почне все швидше зменшуватися.

Як розповів керівник центру Колін Кемпбелл, колишній керівник геологічної служби і віце-президент кількох провідних нафтових компаній (British Petroleum, Shell, Fina, Exxon і ChevronTexaco), пік видобування дешевої нафти вже був пройдений у 2005 році. За його оцінками, з дорожчою нафтою - що видобувається з глибинних свердловин, полярних регіонів і з дна океанів - теж саме відбудеться вже до 2011 року. Разом з тим, споживання нафти зростає, а перевищення споживання над здобиччю всього на декілька відсотків може легко підняти ціну на нафту над межею в $100 за барель.

За словами Кемпбелла і його однодумців, у нафтових компаніях не сприймають їхні аргументи серйозно, і "теорія піку" вважається свого роду єрессю. Так, обнародуваний напередодні звіт British Petroleum стверджує, що при сучасному рівні споживання доведених запасів нафти вистачить ще як мінімум на сорок років.

Дискусія між двома таборами нафтовиків точиться вже більше 50 років, і обидві сторони висувають різні аргументи на свою користь, повідомляє Газета.Ru.

Зараз ви читаєте новину «Учені запевняють, що нафта почне закінчуватися вже за 4 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути