Ексклюзиви
четвер, 14 лютого 2008 17:12

Учені вирахували найжалісніший фільм

Нейропсихолог Девід Люіс з Лабораторії мозку у Великобританії встановив природу емоцій, які відчувають глядачі при прогляданні фільмів. У його дослідженні взяли участь 1000 чоловік, серед яких було порівну чоловіків і жінок.

Добровольці проглядали десятихвилинні ролики, що містять найемоційніші моменти різних фільмів. Під час проглядання роликів Люіс і його співробітники знімали у випробовуваних електроенцефалограму і заміряли зміни їхнього кров"яного тиску і серцевого ритму.

За спостереженнями учених, найбільший емоційний відгук у добровольців викликав фільм База Лурмана "Ромео і Джульета" з Леонардо Дікапріо і Кларою Дейнс. При прогляданні сцени смерті Ромео і Джульєти серцевий ритм збільшувався більш ніж у двадцяти відсотків випробовуваних. "Касабланка" Майкла Кертіца примушувала прискорено битися серця дванадцяти відсотків добровольців. Десять відсотків впадали в переднепритомний стан при прогляданні знаменитої любовної сцени з фільму Джері Закера "Примара". Стільки ж чоловік надзвичайно сильно реагували на хвилюючі епізоди з "Брудних танців".

Учені виявили, що при спостереженні сцен, що хвилюють, глядач переживає ті ж емоції, що і герої на екрані. Тобто, при прогляданні фільму глядачі відчувають події, що відбуваються з героями, так само, якби це трапилося безпосередньо з ними. Нейрони людського мозку як би "відображають" спостережувані емоції.

У жінок здібність до "співпереживання" виявилася вищою. Вони були сприйнятливіші до романтичних епізодів, а чоловіки - до насичених діями. Серцевий ритм у жінок збільшувався з 65 до 130 ударів в хвилин, а у чоловіків - тільки до 100.

Люіс говорить, що при прогляданні емоційного романтичного кіно в кров виділяються хімічні речовини, споріднені амфетамінам, які викликають запаморочення. Запаморочення додатково підсилює "реальність" того, що відбувається.

Саме особисте переживання емоцій героїв сприяє тому, що фільм залишає сильне враження, передає Daily Mail.

Зараз ви читаєте новину «Учені вирахували найжалісніший фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути