Ексклюзиви
вівторок, 29 січня 2008 13:54

Учені створили трав"яні льодяники від карієсу

Мікробіолог Веньюань Ши (Wenyuan Shi) з каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (UCLA) придумав спосіб виготовлення солодощів, які не тільки не шкідливі, але навіть корисні для зубів.

Нові льодяники із смаком апельсина назвали Dr. John"sHerbal Candy. Ймовірно, через популярность у Штатах "Школи природного лікування" доктора Джона Крістофера (John R. Christopher, School of Natural Healing). Вони містять натуральні компоненти, які вбивають бактерії, що викликають карієс (Streptococcusmutans та інші). При цьому, проте, не страждають бактерії порожнини рота, які вважаються корисними. Така вибірковість складу - головне досягнення вченого.

Уродженець Китаю Ши відшукав необхідну "формулу", провівши 50 тисяч експериментів з 2 тисячами традиційних китайських лікарських трав. Виявилось, потрібні речовини містяться в корені лакриці.

Противокарієсну добавку в цукерки Ши розробив і створив в своїй лабораторії (ShiLab), а випуск "формули трав"яних льодяників" (Herbal Lollipop) налагодила молода американська компанія C3 Jian, в якій Веньюань є головним ученим.

"Льодяники без карієсу" вже почали випускати виробники солодощів, які купили в університета ліцензію на "чарівний склад" Ши. Проте, цей цікавий продукт - лише верхівка айсберга в тих дослідженнях, що веде Ши, його університетська лабораторія і фірма C3Jian.

Ши займається аналізом мікрофлори порожнини рота, де мешкає 700 видів бактерій (а також вивченням мікрофлори в інших частинах людського тіла). Далеко не всі з цих бактерій шкідливі. Навпаки, є багато необхідних організму. Проте, традиційні антибактеріальні засоби, як правило, знищують всі підряд.

Ши придумав технологію цільової антимікробної обробки. Так в арсеналі компанії C3Jian з"явилися лікарські набори Stamps, вибірково руйнуючі певні патогенні мікроби або грибки в будь-якій "екосистемі" (у організмі), залишаючись безпечними для здорової мікрофлори. До складу цих препаратів входять декілька пептидних ланцюжків, що здійснюють пошук, ідентифікацію і знищення намічених "цілей", звідси, до речі, і скорочення Stamps - SpecificallyTargetedAnti-microbialPeptides.

Також C3 Jian налагодила випуск наборів для стоматологів, що дозволяють швидко ідентифікувати шкідливі бактерії в порожнині рота пацієнта.

Більшість же людей, втім, пов"язуватимуть ім"я Ши винятково з льодяниками проти карієсу. Зараз розпочато випробування довгострокової дії Dr. John"sHerbal Candy на 2 тисячах дітей. Передбачається, що льодяники, створені Ши, не тільки самі не викликають руйнування емалі, але при регулярному вживанні скоротять захворюваність карієсом і у дітей, і у дорослих, повідомляє Membrana.

Зараз ви читаєте новину «Учені створили трав"яні льодяники від карієсу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути