Ексклюзиви
вівторок, 18 березня 2008 09:05

Учені стверджують, що нюх - найважливіший з людських відчуттів

Учені стверджують, що нюх - найважливіший з людських відчуттів
Італійські вчені стверджують, що нюх - одне з найважливіших людських відчуттів, пов"язане зі швидкістю реакції людини.

Фахівці з Університету Падуї (Італія) у ході проведених експериментів за участю добровольців встановили безпосередній зв"язок між нюхом і рухом рук. Так, вони виявили, що люди збирали швидше фрукти, запах яких вдихали в цей момент, і, навпаки, більше розсіяні й повільні були ті, хто збирав ті ж фрукти, але вдихав аромат інших плодів.

"Наше дослідження доводить наявність прямого зв"язку між нюхом і моторними функціями, іншими словами, ніс "підказує" рукам. Нюх прямо пов"язаний з нервовими центрами, відповідальними за поведінку й дії людей, такі, як рух і взаємодія з навколишніми об"єктами", - сказав голова групи вчених з Університету Падуї Умберто Кастієлло.

Таким чином, італійці відновлюють значення нюху в спектрі п"яти людських почуттів, спростовуючи теорію Дарвіна про те, що в процесі еволюції це почуття втратило ключове значення для людини. У найдавніших предків людей нюх був набагато більш гострим, ніж у сучасної людини. За запахами вони орієнтувалися, визначали наближення ворогів і інших небезпек. Однак, як вважав Дарвін, згодом нюх перетворився на "додаткове" почуття, поступившись слуху й зору - відчуттям, на які значною мірою покладається людина.

"Ми довели, що нюх далеко не другорядне почуття й залишається найважливішим для життя. Дарвін багато речей у своїй теорії еволюції пояснив правильно, однак з визначенням у ній місця нюху, схоже, поквапився", - зробив висновок Кастієлло, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Учені стверджують, що нюх - найважливіший з людських відчуттів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути