Ексклюзиви
вівторок, 07 серпня 2007 14:40

Учені оживили бактерії віком до восьми мільйонів років

Розтопивши зразки антарктичного льоду віком від ста тисяч до восьми мільйонів років, учені з університету Ратгерса (США) дослідили виявлені там мікроорганізми. Слабкі ознаки життя подавали навіть бактерії з якнайдавніших зразків.

Бактерії із стотисячелітнього льоду, поміщені в тепле живильне середовище, оживали і демонстрували здібність до росту. Ознаки життя у бактерій, що провели в льоду близько восьми мільйонів років, були значно слабкіші. Ці мікроорганізми були звільнені з льоду, узятого в антарктичній долині Бікон, - імовірно якнайдавнішого льоду на Землі.

ДНК восьмимільйонолітніх бактерій складалася всього з 210 нуклеотидів (для порівняння: в середньому ДНК звичайної бактерії має близько трьох мільйонів нуклеотідов). Руйнування ДНК пояснюється тривалою дією космічної радіації, яка на полюсах значно сильніша, ніж у інших точках Землі.

Нового вигляду бактерій серед розморожених виявлено не було. "Все це Земля вже бачила", говорить керівник дослідження Кей Байдл. Його співавтор Пол Фалковські припускає, що велика частина бактерій потрапила до Антарктики з африканських пустель: принесені вітром бактерії затримувалися на поверхні льодовика і згодом вмерзали в лід. Не виключено, що деякі з них виявлялися усередині крихітної бульбашки води і завдяки цьому могли підтримувати свій метаболізм.

Результати дослідження важливі для розуміння історії життя на Землі, на інших планетах (наприклад, в марсіанському льоду) і, можливо, у відкритому космосі. Дані про ДНК антарктичних бактерій також є цінною інформацією, оскільки в процесі танення льодів значна частина стародавньої ДНК змивається в океан і, ймовірно, засвоюється морськими мікроорганізмами: бактерії здатні інкорпорувати чужорідну ДНК, повідомляє National Geographic News.

Зараз ви читаєте новину «Учені оживили бактерії віком до восьми мільйонів років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути