пʼятниця, 20 липня 2007 14:06

Учасники "шістки" не визначили терміни зупинки ядерних об"єктів

Зустріч глав делегацій шестисторонніх переговорів по ядерній проблемі Корейського півострова завершилася в п"ятницю в Пекіні, проте її учасники так і не змогли визначити терміни повного виведення з ладу ядерних об"єктів КНДР.

У переговорах, що ведуться з серпня 2003 року, беруть участь Росія, США, Китай, КНДР, Південна Корея та Японія.

Триденна нарада закінчилася ухваленням заяви голови форуму з боку Китаю, який підсумовував підтверджені сторонами зобов"язання. Перш за все, Північна Корея підтвердила готовність повністю розкрити всі свої ядерні програми і вивести з ладу пов"язані з ними об"єкти, а інші учасники - надати їй допомогу в еквіваленті 950 тисяч тонн мазуту для теплових електростанцій.

Конкретними термінами і рішенням технічних завданням мають зайнятися експерти в п"яти робочих групах, засідання яких пройдуть в кінці серпня. На початку вересня в Пекіні буде продовжений шостий раунд шестисторонніх переговорів, після чого в китайській столиці повинна відбутися зустріч міністрів закордонних справ.

Як відзначив голова форуму заступник глави МЗС КНР У Давей, міністри шести країн покликані закріпити домовленості і обговорити питання безпеки в Північно-Східній Азії.

Згідно досягнутим в лютому цього року домовленостям, КНДР вже закрила п"ять ядерних об"єктів в Йонбені (приблизно у 100 кілометрах на північ від Пхеньяну) і запросила інспекторів Міжнародного агентства по атомній енергії (МАГАТЕ), які підтвердили цей факт.

У обмін Пхеньян отримав 50 тисяч тонн мазуту для теплоелектростанцій. Перша стадія процесу денуклеаризації завершена.

У 1994 році Північна Корея і США вже домовлялися про заморожування реактора в Йонбені в обмін на будівництво в КНДР атомної електростанції на двох легководних ядерних реакторах, які важко використовувати для отримання збройного плутонію. Проект був зірваний з приходом до влади у Вашингтон адміністрації Джорджа Буша, який оголосив Північну Корею частиною "осі зла" разом з Іраном та Іраком. З початком війни в Іраку Пхеньян таємно зайнявся створенням ядерної зброї, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Учасники "шістки" не визначили терміни зупинки ядерних об"єктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути