Ексклюзиви
пʼятниця, 02 листопада 2007 08:41

У Венесуелі проти демонстрації студентів застосували сльозоточивий газ і водомети

Військові в столиці Венесуели застосували сльозоточивий газ і водомети для розгону студентів, що вийшли на вулиці Каракаса висловити свій протест проти реформи конституції, запропонованої президентом цієї країни Уго Чавесом. Зокрема Чавес пропонує скасувати термін, який обмежує президентство, що дозволить йому не переобиратися. Крім студентів, цей намір Чавеса взяли в штики також члени опозиційних партій і проводирі римо-католицької церкви. Всі три громадські групи підозрюють, що "колишній солдат лівого крила" намагається у такий спосіб розширити свою владу.

Студенти вимагають відстрочити призначений на грудень референдум, з тим щоб виборці могли ретельніше вивчити висунуті ініціативи. В результаті в четвер студентських лідерів запросили до керівника Національної виборчої ради, щоб можна було там обговорити вимоги.

У той час, коли студентська молодь принесла до виборчкома свій документ із вимогами, ззовні прибічники президента заблокували всі входи і виходи.

Тисячі шанувальників Чавеса зібралися перед будівлею Національної виборчої ради, щоб виразити підтримку президентові. "Народ Боліварської Республіки буде тут сьогодні, завтра і післязавтра, щоб захистити демократію", - приводить Reuters слова одного з прибічників Чавеса, Івіра Гутьєрреса.

Уго Чавес пропонує також скасувати правовий контроль над виконавчою владою у разі непередбачених ситуацій, ввести шестигодинний робочий день, дозволити голосувати з 16 років, а не з 18, як було раніше, і збільшити президентський контроль над діяльністю центробанку.

Парламент країни, в якому більшість належить прихильникам Чавеса, вже проголосував за цей пакет поправок. У випадку, якщо на грудневому референдумі відбудеться те ж саме, поправки набудуть чинності.

Демонстрація протесту, подібна до нинішньої, відбулася 24 жовтня. Тоді в сутичці з поліцією поранення отримали п"ятеро чоловік, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «У Венесуелі проти демонстрації студентів застосували сльозоточивий газ і водомети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути