Ексклюзиви
вівторок, 24 липня 2007 17:02

У Великобританії оголошений конкурс на кращу епітафію

Британський Національний архів пам"ятних написів і журнал ВВС History Magazine оголосили конкурс на кращу історичну епітафію. Добровільні учасники проекту допоможуть вченим каталогізувати цей зникаючий вид письмових джерел.

У Англії встановлено близько восьми мільйонів могильних плит, і лише два мільйони з них відмічено в приходських або інших документах. У всій Великобританії надгробних пам"ятників налічується близько 20 мільйонів, і 25 тисяч з них руйнуються щороку.

На думку Дейва Масгроува, редактора ВВС History Magazine, "надгробні плити є важливим джерелом по історії сім"ї і регіональної історії. Вони розповідають дивовижні речі: від повідомлень про дивні кончини і дотепних останніх слів до високих моментів приватних життів".

Серед вже присланих в редакцію зразків епітафій одним з кандидатів на перемогу вважається наступний текст: "Дональд Робертсон. Народився 14 січня 1785 року. Помер 14 червня у віці 63 років. Він був мирною, тихою людиною і, на загальну думку, добрим християнином. Його кончина засмутила багатьох, а викликана вона була дурістю Лоуренса Туллока з Клотістера, що продав йому селітру замість гіркої солі [сірчанокислій магнезії]. Після прийому цієї речовини Робертсон прожив лише п"ять годин", пояснює The Telegraph.

Зараз ви читаєте новину «У Великобританії оголошений конкурс на кращу епітафію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути